29 Март 2024 г. Петък

Синът на Гриша Ганчев арестуван при акция "Захар"

2012-05-10 19:46:55

Синът на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил, е задържан при спецакцията „Захар“, съобщи БТА.

Общо шестима души са арестувани при операцията на ГДБОП и НАП срещу престъпна група, ощетила държавата с милиони лева от невнесени данъчни задължения и пране на пари при сделки със захар, съобщиха от МВР.

Извършени са претърсвания на 15 жилища и офиси в София и в страната откъдето са иззети компютри, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи.

По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци.

Захарта се доставяла от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня, посочва МВР, без да уточнява имена.

Плащанията на фирмите купувачи се извършвала единствено и само по банков път. Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 000 и 130 000 лева на ден, се теглели в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец.

Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на приведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката.

Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурират само отделни доставки (на всеки 10-12 камиона се осчетоводяват един-два), като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.

 

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. „липсващи търговци”.

С цел да се прикрие престъпната дейност спедицията на стоката от складовете на заводите до крайния получател се е извършвала чрез „курсове на черно” - управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони, и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга.

Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално – при всеки превоз били изготвяни необходимите документи – фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока. Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани. 

В хода на разследването е установено, че в края на месец март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма.

За периода от края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв., от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар.

Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил (Украйна). Идеята била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието.

Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар, те възнамерявали регулярен внос.

В случай че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

В момента служителите на ГДБОП извършват проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня.

За провеждането на операцията още сутринта съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в парламента. Акцията на НАП и службите прехванала "добър бизнесмен от Северна България" за ДДС измами със захар, стана ясно от думите на вицепремиера, които не посочи имена.

По-късно стана ясно, че по време на операцията са иззети документи от офисите на "Литекс" в София. Самият Гриша Ганчев заяви, че не се притеснява от проверката на НАП и неговите служители напълно са съдействали на проверяващите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати