19 Март 2024 г. Вторник

Танов чака подкупните митничари да се "удавят"

2012-05-10 08:24:18

Надявам се всички задържани митничари с подкуп "да се удавят", заяви пред bTV шефът на Агенция "Митници" аньо Танов по повод проведената миналата седмица полицейска акция на граничен пункт "Капитан Андреево".

Метафоричното обяснение на ситуацията той даде, след като се разсмя на вица за митничарите, които се давят, защото плуват, загребвайки.

Миналата седмица операцията изненада над 30 служители на граничния пункт по време на разпределяне на дневните рушвети в края на смяната. Впоследствие само осем от тях получиха обвинения.

След реализацията на акцията вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че операцията е проведена в пълна секретност и за нея не е знаел дори шефа на Митниците.

Днес Танов заяви, че е щастлив от факта, че не е знаел за акцията.

 

"Това значи, че ще се погледне на нещата много по-обективно. Един ръководител в някаква степен би се притеснявал това подобно нещо да се случи в неговото ведомство и може волю или неволю да повлияе", смята шефът на Митниците.

Той обаче започнал собствено дисциплинарно производство, за да изясни за себе си дали ръководният състав е стоял безучастно пред разпределянето на подкупите. И обеща, че всеки отговорен за това, което се случва, "ще си замине".

Операцията по разкриване на корупция, който изнесоха службите на МВР, не притесни шефът на агенцията.

"Нямам никаква вина", каза Танов и обясни, че за три години е освободил 1114 служители, голяма част от които "плували, загребвайки".

Въпреки това той призна, че на митническите пунктове "Калотина" и "Свиленград" има корупционни практики.

Танов разкри още, че голяма част от настоящите служители на агенцията не могат да минат теста за лоялност. Той даде за пример "Капитан Андреево", където резултатите били трагични, тъй като нито един човек не успял да вземе препитването, което се състои от 120 въпроса.

С течение на времето тези хора ще бъдат освободени, зарече се митничар №1.

По принцип този тест не се правил на митничари, които вече работят, освен ако не искат да се издигат в служебното си положение. Той бил предназначен за новопостъпващите, но и сред тях имало много хора, които не успяват да покрият нужните 70% от въпросите.

Ваньо Танов каза още, че Агенция "Митници" вече има нов облик. Според него институцията постепенно се пълни с високоинтелигентни кадри, които са необходими за работа с новите технологии. По думите му вече не са нужни хора с основно образование, защото те не могат да се справят с модерните рентгени, поставени на някои от митниците.

Въпреки подбора, изкушенията остават големи, призна бившият шеф на ГДБОП. По думите му пропускането на един камион пълен с контрабандни цигари може да донесе на един митничар между 20 и 50 хил. евро, а началната заплата в структурата е 480 лв.

Именно затова се налагало даването на допълнителни премии. През миналата година всеки служител, хванал подобен камион, е получавал между 3 и 5 хиляди лева допълнителни пари. Само така корупцията щяла да се намали до минимум, смята Танов.

Той подкрепи идеята на правителството да изнесе някои от държавните агенции извън София. Ведомството, което той ръководи, скоро ще се помещава в Русе.

Според него с този ход на управляващите много млади хора ще могат да си намерят добра работа без да е нужно да се местят в София, където биха давали голяма част от заплатата си за наем.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати