24 Април 2024 г. Сряда

Как да се справите със сексуален тормоз на работното място

2012-05-10 08:24:54
Сред многото предизвикателства, пред които има вероятност да се изправи една жена на работното място, е и сексуалният тормоз. Ситуацията е много сложна, защото не винаги е лесно да се определи къде свършват границите на любезното, леко закачливо отношение на някой колега и започват опитите за вкарване в леглото.


За да избегнете ситуация, в която някой в офиса ви открито показва, че ви възприема като сексуален обект, когато сте насаме, най-добре е да оставите по-предизвикателното облекло за свободното време и на работа да изградите професионален имидж и с дрехите, които носите, и с поведението си.

Не споделяйте информация за интимния си живот пред мъжете-колеги, дори и само, за да споменете, че с тази натовареност в работата нямате време за никакъв секс. Шегите със сексуална насоченост също не са добра идея. На служебно парти или на тиймбилдинг ваканция на някой летен курорт - избягвайте да се напивате (което сваля задръжките), да показвате уменията си за еротични танци в бара или да се излежавате на плажа с бански, който не оставя нищо на въображението.

1. Обикновено не спира от само себе си, ако не вземете някакви мерки.Ако вече сте попаднали в неприятната ситуация на сексуален тормоз, има две неща, които трябва да имате предвид:

2. Не е добре да действате прибързано и агресивно – да се оплачете директно на шефа си или да разкажете на колегите. Има си стъпки, които може да предприемете една по една и да се опитате да излезете от ситуацията с най-малко шум и проблеми.

Ето какви съвети дава авторката на литература свързана с кариерното развитие Сиима Госуами в книгата си „ Жена на върха: Как да напредвате в работата" ( Woman on Top: How to Get Ahead at Work):

1. Говорете с този, който ви тормози по незаплашителен начин, без да показвате емоции или сълзи. Останете спокойна, поемете дълбоко въздух и кажете какво чувствате без да да му намеквате, че той го прави нарочно.

Например, ако колегата ви има навика да слага ръката си на гърба ви и еротично да я плъзга надолу, когато разговаря с вас или ви настигне по коридора, се обърнете и с усмивка кажете: „Съжалявам, но би ли имал против да не слагаш ръката си на гърба ми, защото това ме кара да се чувствам неудобно."

Ако застава прекалено близо до вас в асансьора и навлиза в личното ви пространство като например се обляга зад вас на стола, на който седите, се обърнете и отново със спокоен и уверен тон му кажете:"Сигурна съм , че не го осъзнаваш, но в момента си навлязъл прекалено навътре в личното ми пространство и това ме кара да се чувствам неудобно. Имаш ли против да се отдръпнеш малко, наистина ще го оценя."

Тонът на гласа ви трябва да е самоуверен, но и да изразява извинение, защото посланието, което би трябвало да давате е, че вие вярвате, че той го прави несъзнателно. Най-добре е да направите това уточнение, когато сте насаме с него, за да не го смущавате пред колегите.

2. Ако той не престане въпреки тези уточнения на границите, време е за стъпка 2. Трябва да го конфронтирате пред публика. Това действие има две цели. Първо: имате свидетели, които да защитят вашата позиция, ако се наложи да отправите официално обвинение в сексуален тормоз. И второ: неудобството, което ще изпита пред останалите колеги, може да сложи край на тормоза.

3. Кога е време за стъпка три? За съжаление, конфронтацията пред публика може и да го накара да стане още по-агресивен в настъпленията си, за да ви отмъсти. Може и да разказва истории пред колегите, че вие сте го съблазнявала и защото не сте успяла, искате да обърнете нещата в негов ущърб. Не се разстройвайте от лъжите, а потърсете колега или висшестоящ, на когото да имате доверие, че ще ви подкрепи при съдебно дело или среща за решаване на проблема на по-високо ниво в самата компания. Докладвайте всеки един инцидент на сексуален тормоз на доверения ви човек. 

Записвайте детайли за тези инциденти, които може да използвате по-късно като доказателства за случващото се в офиса.

Опитайте се да разберете дали има и други жени в офиса, които да са търпели или още да търпят сексуален тормоз от страна на този мъж. Ако установите, че има такива, убедете ги да се обедините в усилията си да спрете това негово поведение. 

4. В крайния случай ще ви се наложи да заведете дело срещу него. Ако спечелите, това ще е голяма победа за вас, но дори и да загубите, не се отчайвайте – важното е, че сте защитили достойнството си и сте действали от себеуважение. 
източник: tialoto.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати