19 Април 2024 г. Петък

Има нещо гнило в избеГалеви

2012-05-10 07:09:11

Братя Галеви все още не са се предали. Официално срокът за това изтече вчера в 18 часа. Те така или иначе не го сториха, с което „дариха” 100 хил. лева на държавата. Това именно е тяхната гаранция, наложена им още по време на предишното им задържане.

Общо взето слуховете пратиха Галеви в най-различни точки на света, но не и там, където трябва да излежават присъдите си  в затвора в Бобов дол.

"Случаят би следвало да се разглежда като частен, а не като проблем със законодателството", коментира пред bTV Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ и председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

Той подчерта, че ако Пламен Галев и Ангел Христов бъдат заловени, това нямало да доведе до увеличаване на присъдата им, но е възможно лекият режим на изтърпяване на наказанието да се утежни. 

Анастасов призна, че 7-дневният срок, в който съдът трябва да уведоми прокуратурата за решението си, се допуска  вакуум, който създава проблем. По думите му в глобалния свят "за 10-12 часа вие може да сте в Мексико".

"Другият проблем е, че ние сме член на ЕС. Няма проблем при преминаването на границата на Румъния и Гърция. На вътрешна граница не се проверява, въпреки забраната им да напускат страната", каза още Анастасов. 

Проверка се правило, ако напускаш външна граница на ЕС, където вече се пътувало с паспорт, а не с лична карта. 

Изчезналите дупнишки бизнесмени от миналата година имат забрана на напускане на територия на страната, а не в ЕС, разясни Аанастасов. 

Той все пак заяви, че прокуратурата е можела да поиска промяна на мярката им за неотклонение и те отново да бъдат задържани. 

Мярката за неотклонение в съдебния процес се променя по искане пред съда, когато са възникнали нови обстоятелства, обясни Анастасов и отбеляза, че прокурорът по делото е имал възможност да направи това.

"Лично мнение, за да не засегна колегата, но според мен, когато имаш някакъв обществен интерес, и то така значим, би следвало да направиш всичко възможно да предотвратиш възможността това лице да се отклони от изтърпяването", каза зам.-председателят на парламента.

"Изчезването на братя Галеви ми изглежда много гнило", коментира и шефът на Митниците Ваньо Танов пред bTV. 

По думите му зад случая с осъдените като престъпни босове дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, които бяха обявени за национално издирване, има задкулисни уговорки. 

Според него от самото начало за задоволяване на общественото мнение е имало пазарлък, след като се е стигнало дотам да се определя къде да си изтърпяват наказанието. 

"Тоест, да си изтърпяваш наказанието, и то в открит тип... Знаете, имаше един такъв, който изтърпяваше в открит тип, Митьо Очите, който прекара цялото си време по барове. Това, мисля, че нямаше никакъв възпитателен и положителен ефект, и възпиращ. Цялата история е доста гнила. Не мога да си представя, че в друга държава ще се съгласят да изтърпяваш наказанието си в дома си", категоричен е Ваньо Танов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати