28 Март 2024 г. Четвъртък

Хората на Кунева с амбиция за златни медали

2012-05-10 06:57:24

"Имаме амбицията за златни медали", заявява в интервю за  "Труд" учредителят на новата партия "България на гражданите"  Даниел Вълчев. Според него на България е необходим един нов политически проект, и то с партийно острие.

Сред учредителите надделява разбирането, че "България на гражданите" не може да бъде поливалентен политически проект, т.е. да са готови да се прегърнат с всеки. "Всяка политическа сила, която споделя нашите виждания, ще има нашата подкрепа тогава, когато прави правилните неща. "България за гражданите" не е бюро по труда, а дългосрочен политически проект и всеки, който идва при нас, за да реализира бърз политически или друг напредък, в рамките на една-две години, не е добре дошъл при нас", казва Вълчев.  "България на гражданите" ще се яви на изборите самостоятелно,  допълва той. 

"Партията на Кунева взема 8-12% от гласувалите", отбелязва в интервю за "24 часа" Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг. Според него този резултат означава комфортно присъствие в следващия парламент. Много е вероятно в следващото НС никой да няма абсолютно мнозинство. А това означава, че ще бъде съставено коалиционно правителство.

 Отчитайки политическите различия между отделните политически  сили, Павлов смята, че са възможни само две комбинации. Едната е ГЕРБ плюс "България на гражданите" и евентуално "Синята коалиция", ако влезе в парламента. Другата е "всички срещу ГЕРБ" - математически възможна комбинация, но политически нереалистична. Все пак такава опция стои отворена и това поставя Меглена Кунева в положението на балансьор.

Държавата ще плаща прескъпо на консултанти за провалени реформи, съобщава "Сега". За пореден път държавата ще прибегне до скъпи чужди консултанти, които да спасят провалени или забавени от администрацията реформи. За експертиза на Световната банка в три от оперативните програми ще бъдат отпуснати 13.7  млн. лв., реши на вчерашното си заседание кабинетът.

Това е първото решение за използване на консултанти на СБ по оперативните програми след сключеното в началото на т.г. споразумение с финансовата институция и Европейската инвестиционна банка, а дейностите дублират несъстояли се или частично изпълнени обещания. Най-много пари ще бъдат заделени за експертиза по оперативна програма "Транспорт" - 4 млн. евро.  Поредните милиони ще бъдат налети и в стратегията за водния сектор - Световната банка ще получи общо 1.7 млн. евро. 1.3 млн. евро ще струват консултантските услуги на СБ в областта на иновациите. 

"Въпреки клетвите на Борисов ГЕРБ бетонира големите бонуси", пише на първа страница "Сега". Въпреки заканите си да прекратят раздаването на солидни бонуси в държавната администрация, вчера управляващите прокараха текст, според който и занапред във  ведомствата ще могат да си раздават до 10 заплати допълнително  на човек през годината. Така и петият опит на Бойко Борисов да сложи край на безпринципното раздаване на премии завърши като предишните - без успех въпреки шумните акции.

Парламентът прие вчера на второ четене поправки в Закона за държавния служител, с които се променя системата на заплащане в администрацията. Те  предвиждат за допълнителни възнаграждения да могат да се заделят до 30% от разходите за заплати и осигуровки в съответното ведомство. Между първо и второ четене депутати от ГЕРБ са внесли нов текст, според който премията на служител за постигнати  резултати може да стигне до 80% от основната му заплата за  годината.

"Нова коалиция с Костов е предизвестена смърт за СДС", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Петър Стоянов, президент (1997-2002 г.). Според него повторна коалиция с ДСБ убива СДС още преди изборите и го оставя без никакви шансове за самостоятелен следкоалиционен живот. В известен смисъл СДС трябва да избира между предизвестената смърт без борба и самостоятелната битка за парламента, където или печелиш, или губиш с чест. Втората опция изглежда по-рационална и във всички случаи по-вдъхновяваща. При нея има възможност и за бърз градеж, защото не си загубил лицето си. В първия случай дори "Синята коалиция" да влезе в парламента, това вече няма да е СДС - ще бъде поредният нов политически субект, оглавяван от Иван Костов. "Ако СДС избере битката за своето възраждане, аз ще застана с цялата си душа зад тази кауза", заявява Стоянов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати