28 Март 2024 г. Четвъртък

Самолет Superjet-100 с 44 пътници на борда е изчезнал от радарите в Индонезия

2012-05-09 15:14:59
Руският самолет Sukhoi SuperJet-100 е изчезнал от екрана на радарите по време на демонстрационен полет в Индонезия, съобщи Лента.ру.

Първата информация е била оповестена от известния руски блогър Сергей Доля, който пътува с руската делегация.

По думите на Доля на борда е имало 8 руснаци и 36 чужденци. Търсенето на самолета вече е започнало. Блогърът отбелязва, че аварийният радар, който трябва да се активира при падане на самолета, не го е направил, т.е. все още "има надежда."

Сергей Доля също така казва, че местните власти разглеждат версия за превземане на самолета или удар в планински склон при ниска облачност.

Демонстрационният полет е трябвало да продължи 30 минути, но самолетът е в неизвестност от три часа. Блогърът коментира, че горивото му трябва вече да е свършило.

Sukhoi Superjet-100 е пристигнал в Индонезия в рамките на рекламна обиколка на Азия. По план той трябва да посети шест държави – Казахстан, Пакистан, Мианма, Индонезия, Лаос и Виетнам.

В Джакарта това е бил вторият 30-минутен демонстрационен полет, като на борда са представители на потенциални купувачи на машината - индонезийските авиокомпании Batavia, Pelita, Air Aviastar, Sriwijaya Air.

Superjet-100 (SSJ-100) е пътнически самолет от ново поколение, разработен съвместно от компанията "Граждански самолети Сухой" и италианската Alenia Aermacchi. Първият полет на Sukhoi Superjet-100 е на 19 май 2008 г.

Най-много самолети (около 30) планира да купи руския превозвач "Аерофлот". Интерес към пътническия самолет проявяват държави като Индия, Мексико, Лаос и Индонезия. Досега са направени поръчки за няколкостотин самолета SSJ-100.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати