20 Април 2024 г. Събота

ГЕРБ "пусна" повечко бонуси

2012-05-09 09:57:49

Скандал в парламента предизвика отново темата за бонусите в държавната администрация, след като депутатите приеха на второ четене текстове от Закона за държавния служител, с които се определя нов начин на формиране на работната заплата.

Допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което може да получи държавен служител, не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати, реши парламентът.

Така един чиновник ще може да получи десет допълнителни заплати годишно. Идеята на Дянков обаче беше екстрите към заплатата да не надвишават размера й с повече от 30% .

 

След гръмналия скандал с раздаваните колосални суми като бонуси на висши държавни чиновници и последвалите уволнения, правителството се закани да ограничи тази порочна практика.

Депутатите обаче приеха на второ четене, че разходите за допълнителните възнаграждения ще са в размер не повече от 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски в бюджетната институция.

Тази промяна в предварително обявените намерения на ГЕРБ предизвика гнева на опозицията.

Според Христо Бисеров от ДПС не се реализира заявената от министър Дянков идея индивидуалният бонус да бъде до 30 на сто от заплатата, а не общият бюджет за допълнителни възнаграждения да бъде до 30%.

"Оказва се, че на отделния държавен служител могат да му се дадат до 80 процента от 12 заплати. Така на един държавен служител се дава правна възможност да получи допълнително близо 10 заплати на година", изчисли Бисеров.

По думите му с тези пари се създава партийна аристокрация.

Светослав Тончев от ГЕРБ обаче контрира, че бонуси за постигнати резултати няма да се раздават задължително. По думите му това е само една допълнителна правна възможност.

Димчо Михалевски от Коалиция за България пък  посочи, че преди да бъдат назначени, служители са викани в офиса на ГЕРБ да попълнят молба за членство.

"Лоялността към ГЕРБ ще бъде тествана на всеки три месеца и това ще се отрази на допълнителното възнаграждение", коментира той.

Според управляващите обаче твърденията за декларации за лоялност към ГЕРБ са "пълна измишльотина" и обвиниха Михалевски, че манипулира народните представители.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати