28 Март 2024 г. Четвъртък

Все повече българи разочаровани от ГЕРБ, но си я искат

2012-05-08 20:14:42

За три години разочарованието от управлението на ГЕРБ е нараснало четири пъти, но почти половината българи смятат, че управляващите трябва да изкарат мандата си.

Това показват данните от последното социологическо проучване на агенция „Медиана“, проведено в периода 25 април-4 май сред 1002 души. 

58% от анкетираните са заявили, че управлението на партия ГЕРБ досега по-скоро ги разочарова. През септември 2009 година този процент е бил 14,2. В рамките на настоящото социологическо проучване 22% са отговорили, че управлението на ГЕРБ вдъхва доверие, като през 2009 г. на това мнение са били 53,4 на сто.

Въпреки тези резултати обаче, 48,8% смятат, че правителството трябва да изкара мандата си.

"От една страна има ерозия в доверието към управляващите, от друга обаче няма търсене на промяна", коментира данните социологът Кольо Колев.

Според него причина за тези резултати е нежеланието на хората за създаване на политическа криза във времето на икономическа.

ГЕРБ остава първа политическа сила - 26.1 на сто биха гласували за нея, ако днес имаше парламентарни избори. Втора е БСП с 20% подкрепа, а 6.2 на сто биха дали гласа си за ДПС. Евентуална партия "България на гражданите" на Меглена Кунева би попаднала в парламента с гласовете на 5.5 на сто.

Синята коалиция остава извън парламента с подкрепа само на 2.6% от анкетираните. Под  бариерата категорично остават "Атака" - с 1.3 на сто и РЗС - с 0.5 процента. 34.8 на сто заявяват, че не биха гласували.

При хипотеза за предсрочни избори в момента ГЕРБ би се оказала в ситуация да търси коалиция с ДПС, "България на гражданите" или БСП. В подобна позиция е и левицата - за формиране на парламентарно мнозинство тя трябва да търси тройна коалиция или двойна, със скритото одобрение на третата страна, коментира Колев.

Според данните 62.2 на сто смятат, че положението в страната се влошава, за 29.3 на сто няма особена промяна, а 8.5 процента виждат подобрение.

За 40.4 на сто правителството на ГЕРБ не е направило нищо за подобряване на ситуацията в страната, 21.6 на сто са на обратното мнение, а 24.3% смятат, че дори е станало по-лошо.

27.7 на сто твърдят, че кабинетът е успял да намали корупцията, срещу 55.9 на сто, които са на обратното мнение. 17.8 на сто отчитат, че кабинетът не е позволил кризата да удари сериозно страната срещу 61.8 на сто, които не споделят тази позиция.

"Властта губи имиджа си на компетентност и интелигентност, съхранявайки донякъде усещането за сила", коментира Кольо Колев.

В основата на ерозията на доверието обаче е преди всичко ударът върху материалното благосъстояние и страхът от бъдещето в икономически план, посочи социологът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати