Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 24
Начало arrow България arrow Все повече българи разочаровани от ГЕРБ, но си я искат

Все повече българи разочаровани от ГЕРБ, но си я искат

  Print E-mail
2012-05-08 20:14:42
източник: dnes.bg

За три години разочарованието от управлението на ГЕРБ е нараснало четири пъти, но почти половината българи смятат, че управляващите трябва да изкарат мандата си.

Това показват данните от последното социологическо проучване на агенция „Медиана“, проведено в периода 25 април-4 май сред 1002 души. 

58% от анкетираните са заявили, че управлението на партия ГЕРБ досега по-скоро ги разочарова. През септември 2009 година този процент е бил 14,2. В рамките на настоящото социологическо проучване 22% са отговорили, че управлението на ГЕРБ вдъхва доверие, като през 2009 г. на това мнение са били 53,4 на сто.

Въпреки тези резултати обаче, 48,8% смятат, че правителството трябва да изкара мандата си.

"От една страна има ерозия в доверието към управляващите, от друга обаче няма търсене на промяна", коментира данните социологът Кольо Колев.

Според него причина за тези резултати е нежеланието на хората за създаване на политическа криза във времето на икономическа.

ГЕРБ остава първа политическа сила - 26.1 на сто биха гласували за нея, ако днес имаше парламентарни избори. Втора е БСП с 20% подкрепа, а 6.2 на сто биха дали гласа си за ДПС. Евентуална партия "България на гражданите" на Меглена Кунева би попаднала в парламента с гласовете на 5.5 на сто.

Синята коалиция остава извън парламента с подкрепа само на 2.6% от анкетираните. Под  бариерата категорично остават "Атака" - с 1.3 на сто и РЗС - с 0.5 процента. 34.8 на сто заявяват, че не биха гласували.

При хипотеза за предсрочни избори в момента ГЕРБ би се оказала в ситуация да търси коалиция с ДПС, "България на гражданите" или БСП. В подобна позиция е и левицата - за формиране на парламентарно мнозинство тя трябва да търси тройна коалиция или двойна, със скритото одобрение на третата страна, коментира Колев.

Според данните 62.2 на сто смятат, че положението в страната се влошава, за 29.3 на сто няма особена промяна, а 8.5 процента виждат подобрение.

За 40.4 на сто правителството на ГЕРБ не е направило нищо за подобряване на ситуацията в страната, 21.6 на сто са на обратното мнение, а 24.3% смятат, че дори е станало по-лошо.

27.7 на сто твърдят, че кабинетът е успял да намали корупцията, срещу 55.9 на сто, които са на обратното мнение. 17.8 на сто отчитат, че кабинетът не е позволил кризата да удари сериозно страната срещу 61.8 на сто, които не споделят тази позиция.

"Властта губи имиджа си на компетентност и интелигентност, съхранявайки донякъде усещането за сила", коментира Кольо Колев.

В основата на ерозията на доверието обаче е преди всичко ударът върху материалното благосъстояние и страхът от бъдещето в икономически план, посочи социологът.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?