19 Април 2024 г. Петък

Обмислят забрана на цигарите на стадионите и спирките

2012-05-08 04:51:48

Нови, още по-драстични мерки срещу тютюнопушенето, предлагат депутати и от ГЕРБ, и от опозицията, съобщава в. „Сега”. Парламентът вече одобри на първо четене забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни. За да влезе в сила обаче, промяната трябва да бъде гласувана повторно в здравната комисия и в пленарната зала.

Наред с това депутати от ГЕРБ предлагат да не се пуши и в дворовете на училищата, ученическите общежития и детските градини и ясли.

За по-сигурно шефката на здравната комисия Даниела Дариткова е внесла текст, с който се забранява паленето на цигара по тротоарите и прилежащите терени на учебните и детските заведения. Но не е ясно каква е площта на "прилежащите терени".

Според Петър Курумбашев и Стефан Данаилов от БСП майките с цигара по градинките и детските площадки също трябва да бъдат глобявани. Двамата депутати предлагат още да не се пуши по стадионите и по спирките.

 Стефани Михайлова, Джема Грозданова и Петър Петров от ГЕРБ имат подобна идея, но тя е "по-оригинална" и граничеща с абсурда - да не се пуши на спирките на обществения транспорт, "на по-малко от 10 м от знака, обозначаващ спирката, и/или от навеса, ако има такъв". Тримата не са посочили как здравните инспектори ще мерят отстоянието на нарушителя от знака, който обозначава спирката, или как ще се процедира в случаите, когато пушачът направи крачка встрани и излезе от обсега на десетте метра.

 

В четвъртък здравната комисия ще обсъжда и предложения на депутатите от ДПС Нигяр Сахлим, Хасан Адемов и Тунчер Кърджалиев да не се пуши "в обособените работни места", което в момента е разрешено по закон.

Колегите им от левицата са внесли сходен текст, но предлагат пушенето да се забрани и на летищата, което се разрешава в одобрените на първо четене промени.

Преди дни шефката на здравната комисия се закани, че "няма да има никакво отстъпление от забраната за пушене на обществени места от 1 юни, включително и в заведенията след 22 часа".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати