19 Април 2024 г. Петък

Смогът се сгъстява: летищата в Москва още отменят полети

2010-08-08 10:34:45

Около 100 полета в събота бяха задържани на московските летища Домодедово, Шереметиево и Внуково, съобщава ВВС. Много самолети, летящи в посока към Москва, кацат на резервни аеропортове.

Особено сериозна е ситуацията на Домодедово и Внуково, където са задържани съответно 51 и 39 полета. Малко по-добро е положението на Шереметиево, където до 18,00 ч. в събота са задържани само 9 рейса.

Администрацията на Домодедово в събота съобщи за възобновяване на работа, но след полунощ кореспондент на ИТАР-ТАСС заяви, че полетите продължават да се отлагат. Около 2000 пътници са нощували по столовете и на пода в чакалнята.

Според информация на „Росавиация” видимостта в района на Внуково е 600 м, на Домодедово и Шереметиево – 1400 м. Диспечерите предоставят на командирите на полетите вземането на решение за възможност за кацане в Москва.

По данни на московския отдел за опазване на околната среда смогът в столицата се сгъстява. Концентрацията на вредни вещества във въздуха е достигнала своя максимум от началото на задимяването.

В някои райони на Москва видимостта не превишава 50 м. Жителите на столицата страдат от задушливия дим, който не само затруднява дишането, но води и до болки в очите.

Независимо от високите температури, много от гражданите затварят прозорците си или ги закриват с мокри кърпи. Мнозина слагат защитни маски на лицата си при излизане на улицата. Близо до Кремъл постоянно дежурят лекари, за да може да оказват първа помощ на туристите в случай на нужда.

Заради смога временно са закрити посолствата и консулските отдели на Германия, Австрия, Полша и Канада. САЩ и Франция съветват своите граждани да не пътуват в Москва без особена необходимост.

Според прогнозата на синоптиците задимяването в столицата ще се задържи до вторник, 10 август, когато се очаква смяна на вятъра.

Броят на случаите на пожари на територията на Русия от 362 в петък е нараснал до 564 в събота, свидетелстват спътниковите данни.

 

Според данните от инфрачервеното сканиране на земната повърхност на територията на Русия към момента действат 535 пожара, като по-рано в събота броят им е бил 564. В петък броят на пожарите в Русия намаля до 362.

От летище Моздок в град Иваново със самолети на военнотранспортна авиация на руските ВВС ще бъде осъществено прехвърлянето на тръбопроводния батальон от Севернокавказки военен окръг към руския Централен регион, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Прехвърлянето включва около 200 военнослужещи, както и около 30 единици специализирана техника. Експертният батальон ще положи тръбопроводи в най-пожароопасните части на Централен регион.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати