23 Април 2024 г. Вторник

В Агенцията по лекарствата са раздали 800 хил. лв. бонуси през 2011 г.

2012-05-07 15:20:06
В Изпълнителната агенция по лекарствата през 2011 г. са били раздадени бонуси за общо 799 378 лв. на 199 служители. Това става известно от отговора на ведомството до лидера на СДС Мартин Димитров, който е поискал тази информация по Закона за достъп до обществена информация.

В документа, с който "Дневник" разполага, пише, че изплатените средства са допълнително материално стимулиране. Според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина определянето на размера на това стимулиране се определяло по правила, утвърдени от изпълнителния директор.

В документа се посочва, че съгласно член 22 от Закона до 25 на сто от собствените приходи на агенцията се разходват за допълнително материално стимулиране.

Според изпратената справка през миналата година на 31 служители на ръководни длъжности са изплатени 253 850 лв., на 155 експерти са дадени 523 390 лв., а на 13 души на изпълнителски длъжности – 22 138 лева.

Общата сума представлява 3.56 на сто от собствените приходи на агенцията, които за 2011 г. са малко над 23 млн. лв. при утвърден план от 4.3 млн. лв., посочва в писмото си Александър Янков, изпълнителен директор на агенцията.

В Държавната комисия по стоковите борси и тържища, където работят общо 30 служители, през миналата година са изплатени бонуси за 27 995 лв., сочи информация от председателя на ведомството, изпратена до Мартин Димитров. В нея се посочва, че допълнителните възнаграждения са за постигнати добри резултати в работата и се определят със заповед на председателя, като се спазват утвърдените вътрешни правила от 2009 г. Те пък са в резултат на постановление на Министерския съвет.

От комисията не дават информация за изплатените суми по длъжности, защото парите били част от нетните възнаграждения, които са "елемент от финансовото състояние на служителите" и затова представлявали лични данни.

В Агенцията по обществени поръчки за изтеклата година са си раздали 156 649 лева. Сумата е разпределена между 58 служители. В писмото, подписано от изпълнителния директор Миглена Павлова, се посочва, че парите са раздадени по вътрешни правила, одобрени от министъра на икономиката.

От справката става известно, че на служителите на ръководни длъжности са изплатени средно по 576.20 лв. на месец, за длъжност държавен експерт са дадени средно по 275.85 лв. на месец, старшите експерти са взимали по 114.17 лв. средно на месец над заплатите си, а младшите експерти – по 126 лева. На служителите на длъжност главен и младши специалист са изплатени по 115.21 лева на месец.

От документа се разбира, че допълнителните суми не са давани според заслугите на съответните служители, а на всички, като размерът е зависел от заеманата длъжност. 

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не са отговорили на питането на Мартин Димитров за изплатените допълнителни средства. ОтАгенцията по заетостта път твърдят, че са получили само заложеното в бюджета, а детайлизирането му според длъжностите на служителите и конкретните суми означава изключително голям обем работа, който ще затрудни работата на администрацията.

Неотдавна по време на парламентарния контрол вицепремиерът Симеон Дянков отказа да посочи общата сума бонуси, които са получили служителите в държавните ведомства през миналата година. Той обаче съобщи, че допълнителното материално стимулиране е регламентирано в 52 специални закона. По думите му въпросът ще се реши цялостно с промени в Закона за държавния служител. 

Междувременно министри, заместник-министри, областни управители и членове на политически кабинети бяха задължени от премиера да си върнат получените бонуси. Самият той каза, че не е знаел за тях. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати