29 Март 2024 г. Петък

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" е освободен

2012-05-07 15:18:54
С решение на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг от 7 май е освободен изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД Александър Николов, съобщиха от Министерството на икономиката. Неговото място ще заеме заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов.

"Рокадата се налага, с цел да се подобрят координацията и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата." Това е заявил министърът на икономиката Делян Добрев, цитиран от пресцентъра си, при представянето на Валентин Николов пред екипа на АЕЦ "Козлодуй".

"Основен приоритет в сферата на ядрената ни политика е да удължим с 15 години живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Това освен отговорност на правителството е и моя лична отговорност, затова предложих поста да заеме Валентин Николов, на когото имам безрезервно доверие и с когото проведохме успешни преговори с руската страна по значимите за България енергийни въпроси. Валентин Николов е добър мениджър, умее да отстоява позиции и да преследва цели", добавил Добрев.

Валентин Николов беше депутат от ГЕРБ, преди да заеме поста заместник-министър на икономиката. Това стана след като Делян Добрев беше назначен за министър.

Междувременно от правителствената информационна служба обявиха, че Валентин Николов е освободен като заместник-министър. 

Освободеният Александър Николов беше нападнат и бит близо до апартамента си във Враца през ноември. Една от версиите за побоя беше натиск от страна на фирми централата да осигурява по-големи количества енергия за свободния пазар.  
Валентин Николов е роден през 1971 г., показва справка на сайта на Министерството на икономиката. завършил е Техническия университет в София като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене. Николов е и магистър по финансов мениджмънт в Стопанската академия в Свищов. Специализирал е "Политически мениджмънт" в Летния университет в Страсбург и в Нов български университет.

От 2011 г. е заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси в 41-о Народно събрание. На 23 март 2012 г. беше назначен за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Говори английски и руски език.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати