29 Март 2024 г. Петък

Плевнелиев мислел за "Шкода", затова възродил Чехословакия

2012-05-07 13:32:25

Който не работи, не прави грешки, обяви президентът Росен Плевнелиев в равносметката си за първите си 100 дни на "Дондуков" 2.

Държавният глава определи като един от основните си приоритети изграждането на единна външна политика на страната.

По думите на Плевнелиев тя не трябва да се провежда формално, защото тогава и на страната ни ще се гледа формално.

Президентът допълни още, че не се притеснява да греши, а се притеснява да не върши формално работата си.

Плевнелиев направи отчет, че за стоте си дни на "Дондуков" 2 е провел повече от 60 срещи с представители на над 20 държави.

"Трябва да бъдем естествени и комуникативни", обобщи държавният глава и определи като изключително ползотворна срещата си с чешкия си колега Вацлав Клаус.

Въпросната визита на чешката делегация у нас се превърна в нарицателно за гаф - тогава президентът първо обяви делегацията за полска, а после я обяви за чехословашка, като възроди вече несъществуващата соцдържава.

До правилният отговор – Чехия, достигна чак на третия опит.

Днес Плевнелиев обясни откъде дошъл лапсусът. Преди пленарните разговори между двете делегации Клаус и Плевнелиев си говорели на "перфектен немски" и обсъждали шофьорския опит на чешкия президент с шкодите, произведени в Чехословакия.

Секунди по-късно, при влизане в залата за официалните разговори, Плевнелиев просто се объркал.

"Въпреки грешката дни по-късно подписахме много успешна културна спогодба", обобщи резултата държавният ни глава.

По думите на Плевнелиев България трябва да бъде активна във външната си политика, а политиците не бива да си пишат заучени изречения, които после преводачите да превеждат.

Държавният глава повтори, че основен приоритет на президентството тази година ще бъде разработването на стратегията за развитие "България 2020".

По неговите думи тази стратегия ще се реализира от около 4 правителства и президентът трябва да следи за приемствеността.

Росен Плевнелиев определи като много важна стъпка за страната ни и създаването на електронно правителство. Той обясни, че не трябва да се работи на парче, а да се действа като при магистралите – да се отчита работа не на всеки километър, но квартал по квартал.

Държавният глава предложи да бъде направена специална агенция, която да отговаря за проекта.

По думите му електронното правителство ще намали корупцията и ще е доказателство за гражданите, че се работи за тях.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати