16 Април 2024 г. Вторник

Путин положи клетва като президент на Русия

2012-05-07 10:56:18

Владимир Путин положи клетва пред народа на Русия като президент на страната.

С дясната си ръка върху конституцията новият държавен глава се закле да спазва и брани като президент на Руската федерация правата и свободите на всеки човек и гражданин, да спазва и защитава основния закон, сигурността и целостта на държавата, вярно да служи на своя народ.

Екземплярът от конституцията на Русия, върху който се закле Владимир Путин, е изготвен специално за церемонията по встъпване в длъжност на руския президент през 1993 г. и оттогава се използва всеки път, когато полага клетва поредният държавен глава. Този път обаче в текста бяха внесени промени, по-специално във връзка с увеличения на шест години президентски мандат.

Владимир Путин встъпи в длъжност като президент на Русия, обяви председателят на Конституционния съд Владимир Зоркин, след като новият държавен глава положи клетва и прие президентския знак от своя предшественик на поста Дмитрий Медведев.

Новият президент и главнокомандващ въоръжените сили бе благословен от руския патриарх Кирил. Връчено му бе и "ядреното куфарче" с кодовете за изстрелване на руските стратегически ракети.

Близките години ще са решаващи за съдбата на Русия за десетилетия напред, заяви Владимир Путин. "Очаква ни нов етап от развитието, задачи от ново равнище, качество и мащаб", изтъкна той.

 

Именно развитието на Русия в близките години ще осигури възможност да бъдат положени основите, върху които ще почива животът на идните поколения и историческата перспектива на държавата. "Това зависи именно от нас, от усилията ни да опазим народа и да подкрепяме семействата, от дейността ни за овладяване на страната от Балтика до Тихия океан", заяви президентът.

"Ще постигнем успех, ако бъдем сплотен народ, ако ценим своето отечество", подчерта Владимир Путин.

Путин обеща да направи всичко възможно да оправдае доверието на гражданите на Русия. „Встъпвайки в длъжност президент на Руската Федерация, разбирам цялата своя отговорност пред родината. Нейните интереси, сигурността, благополучието на гражданите винаги са били и винаги ще бъдат за мен над всичко. Ще направя всичко, за да оправдая доверието на милионите наши граждани”, каза Путин.

„Смятам за смисъл на целия си живот и свой дълг да служа на отечеството, нашата родина, подкрепата на което ме е вдъхновявала и ми е помагала в най-трудните и сложни задачи”Путин обича всички!".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати