26 Април 2024 г. Петък

Тъмносините готови за брак със сините. Взимат се след 15 май

2012-05-07 10:52:14

Ръководството на ДСБ е одобрило по принцип проекта за споразумение със СДС за общо явяване на следващите парламентарни и евроизбори като Синя коалиция.

Лидерът на партията Иван Костов е получил мандат да го подпише, ако документът бъде одобрен от Националния съвет на СДС на 15 май, обяви дясната му ръка Екатерина Михайлова.

"Ако споразумението бъде подписано, Синята коалиция ще стане траен политически съюз, който да защитава ценностите, залегнали в него", убеден е зам.-председателят на тъмносините Радан Кънев.

Засега обаче той се въздържа да коментира дали ще се допуска разширяване на формата и с други политически партии извън СДС и ДСБ, докато документът не стане факт.

По принцип обаче, отбеляза Кънев, по отношение на нови партньори има желание и възможност.

Според ДСБ промените в Закона за съдебната власт, внесени в парламента, затвърждават корупцията във ВСС при кариерното израстване на съдиите и продължават практиката за натиск върху магистратите.

Затова между първо и второ четене те ще направят предложения за промяна, сред които е ВСС да не бъде постоянно действащ орган.

"В момента членовете му се откъсват от работата си и стават просто едни администратори", обясни възраженията на тъмносините Екатерина Михайлова.

Според нея след края на мандата на ВСС членовете му не трябва да получават повишение, а инспекторатът към съвета не трябва да се натоварва с още функции, както предлагат управляващите.

"Между първо и второ четене ще предложим още парламентарната квота във ВСС да се излъчва така, че нито една от политическите сили да няма мнозинство в него", добави Михайлова.

"ДСБ е против политическа квота във ВСС, но това е свързано с промяна на конституцията", уточни на свой ред Радан Кънев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати