24 Април 2024 г. Сряда

Партиите на кръстопът, а "Борисов не е от тестото на героите"

2012-05-07 05:44:46

Преглед на печата за днес 7 май 2012 година

За "Новинар"Всички партии у нас са на кръстопът. Безверие е обхванало и старите, и новите политически формации. По време на целия преход у нас бяхме свидетели на апогея на байганьовщината.

Сега много от политиците реално осъзнават необходимостта да се отърсят от образа на Бай Ганьо. Мина обаче времето, когато избирателите търсеха качество в новото лице или партия. Безверието обхвана и старото и новото. Избирателят осъзна, че надеждата в новото да се открие истината, е била една от най-измамните надежди за целия период на преход", е заключението на доц. Христова.

"Икономиката е по петите на Бойко", твърди пред "Труд" д-р Николай Михайлов. "Двуполюсният модел беше разбит от двуполюсния модел. Царят завари деморализирана десница и гузна левица, в лицемерен и непродуктивен сблъсък. Завари руини, а не ги произведе. Не хората и думите, а икономиката е по петите на нашия Бойко.

Борисов не е от тестото на героите. Каквото и да е, важното е да се помни, че в тази работа няма суверенитет, а външна принуда и още, че левите са за АЕЦ "Белене", а десните за шистовия газ", смята д-р Михайлов.

Пред "Дума"За победа на изборите ГЕРБ не жалят средства. Очакването в ЕС е Законът за конфискацията да бори тежката организирана престъпност, онези, които перат пари, корупцията по най-високите етажи на властта, наркотрафика, контрабандата с оръжие и пр. На практика той дерогира (заобикаля - б.а.) разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс, на Закона за административните нарушения и наказания, на Административно-процесуалния, включително на Наказателния кодекс.

Този закон е с претенцията да е магическото средство на ГЕРБ, с което да се разправи, забележете, не с престъпността, а с политически неудобните на днешните управляващи. Лъжа е, че европосланиците, ЕК или който и да е представител на ЕС иска прилагането на подобни репресивни текстове в нашия закон", подчертава Манолова.

"Ще има отделен ред за сигналите от граждани за съмнително забогатели", категорична е Диана Ковачева, министър на правосъдието, пред "24 часа". "Сега се изисква разминаване на доходи и имущество над 250 хил. лв., а в стария закон прагът бе доста по-нисък - 60 хил. лв.

"Здравната каса се отказва от лимитите за болниците", съобщава на първа страница "Сега". Финансирането на болниците отново трябва да мине на пазарен механизъм от догодина, тъй като настоящите лимити под формата на фиксиран бюджет не са ефективни, смята новият управител на Здравната каса Пламен Цеков.

Той ще предложи модел, в който на лечебните заведения да се плаща както преди - за преминал случай, и смята, че по този начин пазарът и пациентите ще определят кои са добрите болници.

Темата на "Монитор" е обвързана с анализ на плана на МЗ за издръжката на младите лекари. От ведомството предлагат болниците сами да си избират специализантите по държавна поръчка, като директно ги назначават на реални заплати, срещу ангажимента после те да работят по договор.

Прогнозите показват, че няма да има кой да ни слага упойките в реанимацията след пет години, ако не се вземат спешни мерки тази специалност да стане привлекателна за младите хора.

Над 65% от младите лекари искат да работят в чужбина не само заради по-високо заплащане, но и защото у нас нямат достатъчно възможности за квалификация, а класирането в списъците на държавната поръчка за специализация е трудно.

Има криза и при преподавателите по медицина. Европа също търси качествени медици, ето защо всяка година за чужбина заминават не по-малко от 500 лекари, включително и такива с преподавателски опит.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати