20 Април 2024 г. Събота

Кризата катурна властимащите в Атина

2012-05-06 18:53:38
Победители на изборите в Гърция са партиите по крайно лявото и крайно дясното поле на политическия спектър. 

Според първоначални оценки, които са базирани на екзитпол, повече от 50 на сто от гласовете са за партиите, които отхвърлят икономическия аскетизъм или дори се застъпват за излизане на Гърция от Европейския съюз и еврозоната, пише Financial Times.

Огромни загуби отчита Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК), което в продължение на две години напътстваше строгите мерки за икономии. От 44% при изборите през 2009 г. сега ПАСОК има около 16%.

Наравно с ПАСОК в първоначалните прогнози е "Коалиция на радикалната левица". Партията  настоява Гърция едностранно да „изтрие“ дълговете си и да прекрати действието на спасителните пакети. 

В новия парламент вероятно ще влязат десет вместо досегашните пет партии, включително неофашистката партия Златна зора (Chrysi Avgi), която според прогнозите има 6-8%.

Консервативна Нова демокрация (Nea Dimokratia) е най-силната партия, но е загубила над половината от избирателите си от 2009 г. според прогнозите ще вземе около 17 на сто от гласовете на избирателите.

За първи път в парламента с очакван резултат от около е11% влиза ултранационалистическата партия "Независими гърци", която иска да реши финансовите проблеми на Гърция чрез германските репарации за нацистката окупация през Втората световна война.

Голяма се очертава да е битката между крайнодесните от ЛАОС, Зелените еколози и Демократичния алианс, чийто резултат е между 2,5 и 3 на сто и засега не е ясно дали ще успеят да прекрачат този невралгичен праг от 3%, за да влязат в парламента.

Фрагментирането на политическия пейзаж ще направи трудно или дори невъзможно формирането на стабилно правителство, пише в свой анализ Ройтерс. 

Засега нито една агенция за социологически проучвания не се осмелява да даде оценки за разпределението на местата в парламента. Но всички са категорични, че партиите, които се придържат към строгите мерки за намаляване на разходите, няма да могат да сформират парламентарно мнозинство.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати