28 Март 2024 г. Четвъртък

Турски историк скандализира български учени за произхода на помаците

2012-05-06 17:50:29

Турски историк скандализира български учени за произхода на помаците по време на конференцията „ в Смолян, която приключи днес, предаде КРОСС.

По време на изнасянето на доклади проф. д-р Ахмед Гюншен от Балканския изследователски институт в Одрин заяви в своя доклад, че помаците са турци по произход, като разбиранията им за раждане, смърт и сватба били еднакви като в Турция и затова да се наричали българи или гърци или други не било доказуемо, като не може да се говори, че турските общности са изчезнали.

В стремежа си да потуши страстите областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков взе думата и посочи, че разбира изказването на Гюнеш, като негово лично, а не като определена позиция. „Ние трябва да живеем в новата реалност и с Турция да бъдем приятели и добри съседи", посочи Стайков и допълни, че не трябва да се изостря напрежение, а трябва да се преодоляват различията.

Конференцията бе посветена на 40-годишнината от смяната на имената в Родопите. Организатори са Нов български университет, Институт за изследване на близкото минало, Фондация за свободата „Фридрих Науман".

На конференцията присъства областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков, депутатите от ДПС Ариф Агуш, Алиосман Имамов, духовници, лектори от Сърбия, Турция и др. Доц. Д-р Михаил Груев от Софиийския университет обясни, че тази конференция няма за цел да създава провокации, а да представи развитието на науката по тази проблематика. Петер Бохман , ръководител на проектите на фондация "Фридрик Науман" за Югоизточна Европа посочи,че България е страна за пример по какъв начин са интегрирани малцинствата, като този процес трябва да продължи.

Областният управител на Смолян покани организацията на конференцията поради огромния интерес от страна на много хора, да направят още една такава в Смолян. Академик Георги Марков заяви на Гюнеш, че не трябва да търси памшки турци в България.

"Трябва да се позоваваме на историята, за да сме добри съседи", посочи Марков. Академик Георги Марков посочи, че е тревожно сформирането на помашки етнос, защото всички трябва да се обединяват като българи, а не да се делят на етноси.

Идеята конференцията да се проведе в Смолян е, че в областта живеят най-голям процент от т. нар. помаци или българи-мюсюлмани, както предпочитам да ги наричам, заяви при откриването проф. Евгения Иванова от Нов Български университет и добави, че по данни от изследване на университетът около 35 % от тази общност се определят като помаци.

По думите на Иванова, българските мюсюлмани в Родопите са наясно, че гражданство и етнос са две различни неща. "Говори се за помашки етнос, защото самите хора се обособяват, като такива", посочи Иванова и допълни, че тенденциите за помашки етнос ги е имало и през 90-те години, но те са били много по-откъсващи, отколкото сега, като започват да се масовизират и модернизират.

"Тези задълбочаващи се тенденции не са вследствие от никаква чужда пропаганда. „Те са вследствие единствено от продължаващата маргинизация, продължаващото отхвърляне на тези хора и от двете страни - от българите християни и от турците", обясни Иванова и допълни, че нито една от двете големи общности не припознава като свои помаците.

В общините от Смолянско най-масово хората от Мадан и Рудозем се определят като българи мюсюлмани. Проф. Евгения Иванова каза още, че Възродителният процес е върнал доброволната интеграция с българите много назад и хора, които никога през живота си не са носили шалвари, са ги обули напук.

Хора, които никога през живота са си не са идентифицирали,като турци започнаха да се идентифицират напук като такива. Наблюдава се и процес на двойните паспорти - един на български, друг с мюсюлманско име. Наблюдава се и трети процес - иначе абсолютни светски жени, когато тръгнат на село, си слагат забрадката, каза още Иванова.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати