28 Март 2024 г. Четвъртък

Първи прогнози: Засега Оланд води с 53% от гласовете

2012-05-06 15:57:15
Претендентът на социалистите за президентския пост Франсоа Оланд води с 52.5-53% от гласовете, сочат прогнозните данни на екзит-полове с избиратели, огласени от швейцарски медии.

Те не се съобразиха с настояванията на Франция франкофонските съседи да спазят френския закон, забраняващ разгласяването на подобни данни преди края на изборния ден. Така те обявиха, че 47-47.5% от отговорилите на въпросника при излизане от избирателната секция са пуснали бюлетина за Никола Саркози.

Данните, цитирани и от онлайн изданието на белгийския вестник "Le Soir" и подети от други медии в Европа, са от няколко социологически агенции. От BVA, Ipsos и OW дават 52.5% на Оланд, от TNS - 53.5%, а от CSA - 53%.

Избирателната активност е по-малка

Според вътрешното министерство, което организира изборите, към обяд избирателната активност е по-ниска от тази на предишния вот през 2007г. Тогава на балотажа са отишли 34%, а днес това са направили 30.66% от имащите право на глас. Това е с 2 пункта повече от участието в първия тур на 22 април, но ако тенденцията се запази, активността в неделя ще е по-ниска от тази от 2007г. (83.97%).

Отчетливо по-малко са активните избиратели в Париж - към обяд те са били 23.81%, а на предишния балотаж по това време са гласували 29.25%.

Данните на френското МВР към 17 часа местно време са, че са гласували 71.96% (при 75.11% преди пет години.

В ранния следобед станаха известни резултати от отвъдморските територии на Франция, в които гласуването приключи. В Мартиника, Гваделупа, Гвиана и Сен Мартен побеждава социалистът с между 51.6 и 71.9 процента от гласовете. Единствено в Сейнт Бартоломю президентът Никола Саркози е получил 82.7% подкрепа.


Частични данни има и от секциите в Монреал и Ню Йорк, където резултатите не са сходни - 57.74% за Оланд в Канада и 62.5% за Саркози в САЩ.

Близо 44.5 милиона френски граждани с право на глас са призовани днес да изберат държавния си глава, но резултатът може силно да повлияе на бъдещето на Европа.

Ако Франсоа Оланд победи, както прогнозираха от месеци насам всички социологически агенции, това ще е първото завръщане на френските социалисти на власт от 1995г. насам. От своя страна, Саркози ще влезе в историята като едва вторият (след Валери Жискар д'Естен) държавен глава на Петата република, изгубил изборите. Той вече стана първият президент, побеждаван на първия тур от гласуването.

По груби изчисления, направени на базата на екзит-половете, на Никола Саркози не му достигат над 1.5 милиона гласа.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати