26 Април 2024 г. Петък

Състоянието на българската армия

2012-05-06 14:18:00

След две години армията ни ще бъде на минимума, с който може да изпълнява възложените й функции. Това показват анализи в деня, в който войската ни отбелязва професионалния си празник, предаде Тв7.

Последните официални доклади на военните обаче показват, че те са в състояние да изпълнят задълженията си по Конституция – териториална цялост, международен мир и помощ на населението. Общото в армията, в трите вида войски, е, че всичко е подчинено на свити разходи за отбрана. В условия на криза военните казват, че основната им обща задача е да успеят с минимум пари да направят максимума.

Как изглежда финансовият баланс за отбрана

Приходите са 52 млн. лева. Те идват основно от собственост, глоби, санкции и наказателни лихви, както и продажба на нефинансови активи – това са ненужна движима и недвижима собственост.

Разходите са над 980 млн. лева – основно за фонд "работна заплата", поддръжка на наличната техника, консумативи за нейното функциониране и, за съжаление, в условия на криза, по-малко пари за модернизация и купуване на нова техника.

Ситуацията в сухопътните войски

Основните усилия при сухопътните войски са насочени към формирането и подготовката на батальонни групи, през изминалата година - по превъоръжаване с основна техника, както и по освобождаване от излишното въоръжение. Задача номер едно - по-добра съвместимост със силите на НАТО и ЕС. И тази година там предстоят промени.

От планираните 127 учения, са извършени 124 от тях. Тук влизат парашутни скокове, учения с роти и батальони и полеви лагери.

В момента в армията работят 44 100 души. От тях 78% са на активна служба – под пагон. Останалите над 21% са цивилни служители. 

Сухопътните войски заемат най-голяма част. 53 %, ВВС – 25%, ВМС – 13 % и 9 на сто – командване.

Ситуацията във Военновъздушните сили

Българската авиация е вече на 100 години. И среща същите трудности, както другите видове войски. Военновъздушните сили са особено важно звено, което изисква огромни средства годишно.

През изминалата година служещите във ВВС са взели участие в 11 международни учения и съвместни подготовки. От предвидените летателни часове са извършени 72%. Останалите не са извършени заради недостиг на резервни части, малкото самолети и въртолети, които са останали в готовност да летят, както и забавяне на изпълнението по договори за ремонт и възстановяване на техника.

Военноморските сили определено не са в най-добрите си години.

Неотдавна беше взето решение за изваждане от експлоатация на единствената подводница, защото е морално остаряла и защото не е безопасна.

Трябва да бъде постигнато нивото, което България е обещала и което трябва да поддържа като съюзник в Североноатлантическия съюз. През изминалата година Военноморските сили са участвали в девет международни операции.

Друга важна задача е мониторингът на морските пространства и осигуряване на ранно предупреждение за кризи. Използва се информацията на Бреговата система за контрол на корабоплаването и охрана.

От поставените цели в най-новата история на България, е постигната само целта за съкращаване на броя на военнослужещите, без да са постигнати намеренията българската армия да е по-модерна, по-мобилна, по-боеспособна, както и по-добре съвместима с другите армии на НАТО.

Това е изводът преди да бъде приета Стратегията за развитие на Въоръжените сили. С всяка изминала година процентът на заделените пари от БВП на страната, които отиват за отбрана – намаляват, достигайки до 1,41%.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати