2 Май 2024 г. Четвъртък

Гърците и сърбите гласуват днес

2012-05-06 07:20:13

Гърците започнаха да гласуват в предсрочните парламентарни избори, свикани през април от премиера Лукас Пападимос, предаде ДПА.

Страната все още е в тежко икономическо състояние, въпреки строгите мерки за намаляване на бюджетните разходи. Гърците продължават да недоволстват срещу орязването на социалните придобивки, замразяването на заплатите и пенсиите и строгите мерки, които страната взима, за да намали бюджетния си дефицит.

В изборите участват 32 партии, като се очаква от тях рекордните 10 да влязат в парламента, пише БТА.

Девет милиона и осемстотин и петдесет хиляди гърци имат право на глас, за изберат нов 300-местен парламент.

Междувременно сърбите започнаха да гласуват президентските, парламентарните и местни избори в Сърбия. В седем часа местно време отвориха врати 8,5 хиляди избирателни секции. Право на глас имат почти 7 милиона души.

За депутатски мандати ще се борят кандидати от десет партийни листи, а за поста на държавен глава - 12 души, предаде ИТАР-ТАСС.

Основни претенденти за президентския пост са бившият държавен глава и лидер на Демократическата партия Борис Тадич и главният му съперник Томислав Николич, който е начело на Сръбската прогресивна партия.

Социологическите проучвания показват, че двамата имат подкрепа от по около 30 процента с много малка разлика. 
На парламентарните избори анкетите дават преднина на коалицията на Николич, която с малко изпреварва коалицията на Тадич.

В сръбската част на Косово и Метохия изборите преминават при засилени мерки за сигурност. Властите на Прищина бяха против там да се състоят местни избори, защото това противоречи на конституцията на Косово, но ръководството на няколко сръбски общини обяви, че наред с президентските и парламентарните ще организира и местни избори.

В Прищина обявиха, че ако това стане, полицията ще трябва да се намеси и да затвори тези секции. Наблюдатели очакват, че може да се стигне до сблъсъци между сръбското население и службите за сигурност.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати