28 Март 2024 г. Четвъртък

Бойко Борисов убеден – удължил ни живота

2012-05-05 05:53:05

„За трите години наше управление с една година средно се е вдигнала продължителността на живота в България“.

С това се хвали премиерът Бойко Борисов пред министрите си на последното правителствено заседание. Това става ясно от публикуваната стенограма.

Здравният министър Десислава Атанасова веднага подкрепя думите му, позовавайки се на статистиката на Евростат. 

„Да, точно така е и аз се радвам, че от сектор „Здравеопазване” има с нещо, с което да се похвалим. Действително статистиката на Евростат е положителна. През 2006-2007-2008 г. са били съвсем различни тенденциите. От 2009 г. насам се увеличава продължителността на живота“, казва Атанасова. 

Според последните данни на НСИ обаче продължителността на живота от 2010 до 2012 г. у нас се е повишила с една година. 

А за периода от 2001 до 2012 тази цифра е 2 години, т.е. само за последните две години българинът живее с година повече. 

Общата продължителност на живот в България е 73,6 години, като по-дълго живеят жените.

Загрижен за здравето на хората, Борисов заръчва на здравния министър да обясни повече за „добавката палма“ в млечните продукти.

Поводът е новата наредба, с която се въвежда забрана за продуктите с добавки, с палмово или растително масло, да се наричат "млечни".

„Деси, трябва малко повече да го обясните, защото от тези добавки всичко се отделя директно като шлака на сърцето. Обяснете го хубаво. Нямаме против, но на продукта да пише както на цигарите – „вредно за вашето здраве”, а който иска, да си го купи. Но там да пише кое е чисто – сирене, мляко, да си го има. Който иска да си купи по-евтино, да знае до какво води това. Също да е написано“, нарежда премиерът. 

По време на заседанието, което се проведе на 2 май, Борисов се интересува как върви приемането на Закона за незаконно придобитото имущество. След пет дни дебати и нощни заседания вчера НС прие окончателно всички текстове на второ четене.

Тъй като правосъдният министър Диана Ковачева беше в залата при депутатите, пред министрите докладва заместничката й Деница Петкова.

Тя успокоява премиера, че текстовете от спорния законопроект се приемат по-бързо в сравнение с миналата седмица. 

„Като приключи всичко там, обяснявате по точки, да бъдат убедени хората“, заръчва й Бойко Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати