25 Април 2024 г. Четвъртък

Приспаха четири кучета от глутницата в "Малинова долина"

2012-05-04 15:59:00

Четири от 23-те заловени кучета от глутницата в кв. "Малинова долина", която нахапа до смърт проф. Ботьо Тачков, са евтаназирани, обяви директорът на общинското предприятие  "Екоравновесие" д-р Манол Нейков.

Останалите 19 животни на този етап продължават престоя си в приюта в кв. "Сеславци".

Протоколът за евтаназирането на животните е подписан от четиримата членове на комисията, включително и от представителя на неправителствената организация, подчерта д-р Нейков.

По думите му за миналия месец са постъпили 1735 сигнала от граждани за безстопанствени кучета. Общо 39 са сигналите за ухапвания на хора от кучета, по които екипите на ОП "Екоравновесие" работят приоритетно.

Д-р Неков посочи данни, според които от 381 бездомни кучета, заловени от ловните екипи, 303 са кастрирани, обработени и с поставен чип са върнати по местообитанията им.

Прибраните от дворовете на училища и детски градини общо 55 кучета са оставени в приют следобработката и кастрацията им.

Изразходваните средства общо за април от "Екоравновесие" са 59 813 лева. За възнагражденията на ловците и шофьорите на автомобилите, които са на граждански договор, са платени 5 386 лева от общо 17 122 лева за заплати на персонала.

Същевременно кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че се въвеждат нови условия при осиновяването на кучета от приюта в кв. "Сеславци".

Столичният градоначалник е подписал заповед за реда при който трябва да става това.

 

Така управителят на приюта, стопанисван от "Екоравновесие", може да отказва да дава кучета за осиновяване, ако те са проявили агресия и са прибрани в приюта заради това, както и ако кандидат-осиновителя не попълни необходимите документи.

В единия документ кандидатът за осиновител трябва да декларира, че може да осигури изискуемата площ за отглеждането на куче в дома съгласно изискванията на Наредбата за реда и условията за отглеждането на домашни любимци.

Според тях за куче до 10 килограма трябва да има свободна площ от 6 кв. м, за до 25 килограма - 8 кв. м, а за над 25 килограма - 10 кв. м.

Освен тази декларация осиновителят трябва да подпише още една за това, че ще декларира животното в районната администрация по местодомуване, както и че ще го отглежда като добър стопанин.

Комплектуваните документи за всяко осиновено куче ще се изпращат от "Екоравновесие" в районната администрация, която ще контролира регистрирано ли е животното, осиновено от приюта.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати