28 Март 2024 г. Четвъртък

Социолози: Саркози губи изборите, но няма да се даде без бой

2012-05-04 06:56:35
Шансовете на Никола Саркози да остане президент на Франция за втори пореден мандат намаляха, след като Франсоа Байру (9% на първия тур на изборите) обяви, че подкрепя социалиста Франсоа Оланд. Макар да остави на избирателите си избора дали да гласуват и за кого да пуснат бюлетина центристът практически погреба една от последните надежди на Саркози. Президентът се нуждае от поне половината от хората на Байру, за да навакса изоставането от Оланд.

Социалистът се представи добре на единствения телевизионен дебат в сряда, но въпреки това три проучвания сочат, че два дни преди балотажа Саркози успява да намали разликата на 5-6 пункта. Преди срещата в ефир, гледана от над една трета от избирателите, изоставането му бе в рамките на 10 пункта.

Дори Ален Минк, политически консултант и един от най-близките приятели и съветници на Саркози, призна пред Reuters, че Оланд се е представил по-добре на дебата. "Мисля, че всички го подценихме. Той показа доста необичана сила на духа тази година. Франсоа Оланд, който виждаме днес, е различен от всичко, което знаехме. Възприемахме го за нещо друго - или сме грешали, или той се е променил."

В същото време социолозите казват, че едва 3% от избирателите са променили предпочитанията си в резултат на телевизионня дебат.

В четвъртък вечер Байру атакува Саркози, че използвал прекалено остър език за имиграцията и Европа в опит да спечели избирателите на крайната десница на Марин льо Пен, а това противоречало на ценностите на центъра. Тя обаче обяви, че ще пусне празна бюлетина в неделя, защото по думите й никой от двамата кандидати не заслужава доверие. Саркози се нуждае да го подкрепят около 80% от хората на Льо Пен, за да остане в Елисейския дворец.

 

Изборите започват в 8 часа местно време и приключват в 18 часа или два часа по-късно в големите градове. От петък в полунощ до официалния край на гласуването е забранено да се огласяват прогнози, проучвания и екзит полове.


Днес ще бъдат публикувани най-новите социологически проучвания. Последните данни от анкетите между 29 април и 4 май сочат, че Оланд ще получи 52.5-54%, а Саркози - 46-47.5%.

Допитването за предпочитанията на избирателите на вече отпаднали кандидати показват, че 50% от последователите на Марин льо Пен ще дадат гласа си за Саркози, 19% - за Оланд, а 31% ще пуснат празна бюлетина. Центристите на Байру ще се разпределят приблизително по равно - 37% за Саркози и 34% за Оланд, а 29% ще пуснат празна бюлетина. Никаква изненада не показват привържениците на крайната левица на Жан-Люк Меланшон - 84% ще подкрепят социалиста, само 5% ще застанат зад консерватора, а всеки десети ще пуснe празна бюлетина.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати