29 Март 2024 г. Петък

Бъдещето е в клъстерите, провидя Плевнелиев

2012-05-03 13:50:19

България трябва да се бори за всеки лев инвестиции и спешно да изгради среда за привличането им, обясни президентът Росен Плевнелиев след първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики.

"Развиват се тези нации, които предлагат най-продуктивната и най-добрата бизнес среда", заяви държавният глава.

По време на изказването си той за пореден път се фокусира върху стратегията "България 2020".

"Трябва да е ясно, че всички съвети до юни месец в президентството ще се занимават с "България 2020", разясни ситуацията в институцията си Плевнелиев.

По негови думи икономиката е в основата на развитието, а за да се развива правилно България, трябва да има дългосрочен план.

Според Плевнелиев насърчаването на инвестициите изисква да се търсят конкретни решения как да се промени законът за инвестициите, какви допълнителни стимули за инвестиции да се намерят.

Развитието на България Плевнелиев провидя отвъд строежите на магистралите, а в изграждането на фабрики, индустриални зони, които да са групирани в клъстери около тях. По думите му клъстерите ще помогнат да бъдем много по-конкурентоспособни.

"Договаряне за водещите клъстери и политики в подкрепа на тяхното развитие ще залегнат в "България 2020", посочи президентът.

Другите приоритети на Плевнелиев за стратегията са "земеделие и производство на храни", "човешко здраве", "транспорт и логистика", "машиностроене", "информационни и комуникационни технологии и аутсорсинг", "химическа промишленост" и "електроника и електротехника".

Децентрализацията и преместването на някои от държавните агенции е положителен процес, убеден е държавният глава.

Преди дни стана ясно, че Агенцията по туризъм отива в Пловдив, а вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че Агенцията по рибарство се мести във Варна, а тази по лозата и виното – в Плевен.

Президентът обвърза и това решение с "България 2020".

"Добре е институциите да бъдат близо до клъстерите и това трябва да съответства на желязна логика", обясни позицията си Плевнелиев.

По думите му за всеки клъстер трябва да се сформира работна група, която да включва представители на бизнеса, на браншовите организации, на образователните и научните среди, на изследователските центрове, представители на изпълнителната власт и на местната власт.

Плевнелиев е убеден, че визията на "България 2020" ще предвиди поне 4-5 основни градове в страната, в които да се създадат въпросните клъстери.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати