25 Април 2024 г. Четвъртък

Опозицията се примоли на ГЕРБ: Милост!

2012-05-03 12:16:48

Борбата на народните представители със Закона за конфискацията продължава с пълна сила. Независимо че вчера парламентът заседава до полунощ, а тази сутрин дебатите по спорния законопроект започнаха отново в 9 часа, НС удължи отново заседанието си до приемането на всички текстове на второ четене.

Предложението беше направено от заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Тодор Димитров, което за пореден път предизвика гневът на опозицията.

Четин Казак от ДПС призова ГЕРБ да имат милост към своите народни представители и да се съобразяват с човешките възможности, и с правата на служителите на Народното събрание, но въпреки това предложението за удължаване на работното време беше прието.

Най-активната участничка в дебата по законопроекта червената Мая Манолова заяви, че не е нормално по 16 часа на ден да се обсъждат текстовете и да се гласува автоматично, без да се чуват аргументите.

"Не си давате сметка, че този закон трябва да бъде прилаган. Този закон, приеман по този начин, ще се върне като бумеранг и ще отвее вашите глави", обърна се Манолова към ГЕРБ.

 

"Вие, които настоявате, този закон да бъде приет със Стахановски труд, и вие, които подкрепяте предложенията за денонощни заседания, имайте милост не към себе си като депутати, които ще работят поредната нощ, а към гражданите, спрямо които ще бъде прилаган този закон", добави тя.

Опозицията се закани да атакува законопроекта пред Конституционния съд. Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов обаче заяви, че не се притеснява от тези намерения.

"Дори КС да отмени някои от текстовете, това е негово решение", коментира той пред журналисти в парламента.

Според Анастасов дебатът в пленарна зала е "сведен до малоумие" и опозицията повтаря едно и също.

"Ако някой си направи труда да извади стенограмата и да търси в нея думите "лицемерие", "мракобесие" и "реваншизъм", над 90% от изказванията им ще излязат там. Под достойнството на един парламент е да се дебатира по този начин", възмути се Анастасов.

Според него, ако не се върти схемата с реплики и дуплики между депутатите от опозицията, законът е щял да бъде приет в рамките на един-два дни.

"Изказва се Манолова, Терзийски й прави реплика, след това Чукарски й прави реплика и обратно. Въртят една схема, която правилникът, за съжаление, позволява", подчерта зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов.

Управляващите бързат с приемането на закона преди понеделник, когато у нас трябва да пристигне експертна мисия на Европейската комисия за юлския доклад за развитието на България.

В неофициални коментари депутатите твърдят, че премиерът Бойко Борисов е поискал от тях до понеделник да са изгласували закона.

Правосъдният министър Ковачева потвърди, че приемането на закона е едно от изискванията на ЕК. А Борисов вече декларира, че ще подаде оставка, ако депутатите не приемат закона за незаконно придобитото имущество.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати