27 Април 2024 г. Събота

Никакво местене на агенции, чиновниците да си цъкат от вкъщи

2012-05-03 12:10:36

Вместо да се преместват цели агенции на държавната администрация в провинцията, по-добре и по-евтино ще бъде техните служители да работят от разстояние.

Това коментира пред журналисти председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Той посочи, че е възможно от София да бъдат изнесени някои звена, но само там, където наистина се налага.

"Обслужването от изнесени работи места набира все по-голяма популярност в Европа, особено в скандинавските страни", коментира и Бленика Джелепова, експерт в центъра.

 

Тя обаче защити тезата на Прохаски и посочи, че в структурите на Европейската комисия в Брюксел има служители, които работят поне веднъж седмично от домашния си компютър.

Темата с преместването на държавни агенции от столицата в провинцията набира все по-голяма популярност сред министрите от кабинета, но и среща все по-силен отпор сред работещите в тях.

Така например стана ясно, че земеделският министър подкрепя прехвърлянето на две свои агенции с общо 150 служители в страната - Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да е със седалище във Варна, а Изпълнителната агенция по лозата и виното да се ситуира в Плевен.

Финансовият министър Симеон Дянков преброи, че агенциите, които ще напуснат столицата, са около 20. Първата от тях ще е тази по туризма, тя отива скоро в Пловдив. Останалите ще се местят до лятото на 2013 г.

Идеята е служителите на агенциите, които трябва да се местят в провинцията да бъдат стимулирани парично, но само веднъж, за да предпочетат да отидат да работят и живеят в провинцията.

На тези, които откажат да сменят местожителството си, пък ще се полага компенсация по подобие на обезщетението за съкращение.

Все още няма разчети колко ще струва местенето на агенциите, призна финансист №1 .

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати