19 Април 2024 г. Петък

Полша: Бойкотът на Евро 2012 заради Тимошенко е напълно неуместен

2012-05-03 09:17:17
Полският президент Бронислав Коморовски определи като "напълно неуместни" призивите за бойкот на европейското първенство по футбол в Украйна в знак на протест срещу отношението към бившия премиер Юлия Тимошенко, предаде "Франс прес". Полша и Украйна ще бъдат домакини на спортното събитие.

Изказването му идва, след като стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел и още няколко европейски лидери може да не посетят Евро 2012 заради твърденията, че Тимошенко, която обяви гладна стачка, е била бита в затвора. Вчера Меркел заяви, че ще реши дали да присъства на мачовете в Украйна в последния момент.

По мое мнение призивите за бойкот са напълно неуместни предвид сегашната ситуация в Украйна, каза Коморовски.

Олимпийските игри бяха бойкотирани само два пъти в историята - в Москва и в Пекин, допълни той, припомняйки решението на някои западни страни да не присъстват а игрите през 1980 г. заради съветското нахлуване в Афганистан и критиките през 2008 г. заради потушаването на протести на тибетски правозащитници в Китай.

"Това беше направено в контекста на войната, която Русия обяви на Афганистан, и кървавото потъпкване на тибетските правозащитници - проливаше се кръв, имаше масови арести... Това не е ситуацията в Украйна", посочи Коморовски.

Киев, от друга страна, подчерта, че е готов за домакинството на Евро 2012, въпреки все по-настойчивите призиви за протест. УЕФА не е изразила никакви сериозни опасения за Украйна, каза вицепремиерът на Украйна Борис Колесников.

Тимошенко излежава седемгодишна присъда за злоупотреба със служебно положение по времето, когато бе премиер.Някои държави членки дори предложиха тя да бъде лишена от правото да бъде домакин. Парламентарният говорител на страната обаче яростно отхвърли идеята. "Евро 2012 ще се проведе в Украйна и в Полша. Точка. Или ако искате - удивителен знак", заяви той.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле предупреди вчера, че страната ще бъде следена много внимателно по време на състезанията. Първенството ще бъде възможност за Европа да види не само дали Украйна играе футбол, но и дали Киев играе по европейските правила и стандарти, написа той в профила си в социалната мрежа "Туитър".
Миналата седмица председателят на Европейската комисияЖозе Мануел Барозу заяви, че няма намерение да пътува до Украйна, след като подобно решение обяви и еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг. Австрийското правителство също съобщи, че ще бойкотира европейското първенство по футбол в страната.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати