26 Април 2024 г. Петък

Депутатите не успяха с конфискацията до полунощ

2012-05-03 05:13:27

Днес Народното събрание започва работа от 9 часа и ще продължи дискусията по законопроекта за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Вчера депутатите прекратиха заседанието си в 23.40 часа. Предложението беше на ПГ на ГЕРБ. Парламентът не успя да приеме целия законопроект, а едва го преполови.

Преди края на заседанието народните представители гласуваха, че съдебният изпълнител може да поиска от органите на МВР спиране от движение за срок до три месеца на моторно превозно средство, върху което е наложен запор.

Депутатите от опозицията коментираха, че в определението "моторно превозно средство" не 
се включват самолети и яхти.

"Такситата изгоряха, явно не са от нашите, яхтите и самолетите останаха, явно са от нашите", коментира независимият Георги Терзийски след гласуването.

Съдът ще може да разреши извършване на плащане или на други разпоредителни действия с имуществото, върху което е наложено обезпечение, в случаите на неотложна необходимост, приеха още депутатите. 

Искане за разпореждане се прави въз основа на мотивирана молба от заинтересованото лице или по искане на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, като съдът се произнася незабавно с определение, което подлежи на обжалване.

 Вносителят предлагаше разпоредителни действия да се извършват, когато това е необходимо за лечение или други неотложни хуманитарни нужди на лицето или на член на неговото семейство; за плащане на издръжка; за плащане на задължения към държавата или към трети лица, чиито вземания са установени с влязло в сила съдебно решение преди започването на производството.

 

Предложението беше и за плащане на възнаграждения за положен труд; за задължително социално и здравно осигуряване; за заплащане на разноски, необходими за запазването и поддръжката на имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки и др.

От опозицията обявиха, че мерките за запор ще се окажат фатални за представителите на бизнеса.

Мая Манолова от Коалиция за България обяви, че обезпечителните мерки са гилотината за всеки един търговец, който влезе в тази процедура. Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че законопроектът засяга само престъпния бизнес, като например фирми, занимаващи се с наркотрафик, предаде БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати