28 Март 2024 г. Четвъртък

Папата не иска Кирил Маричков-младши за посланик

2012-05-03 05:09:14

Ватиканът не приема кандидатурата на Кирил Маричков III, предложен от България за посланик при Светия престол, съобщава „24 часа”.

Външният министър Николай Младенов индиректно потвърди проблема. Маричков е син на известния 
музикант от група "Щурците" Кирил Маричков и внук на Кирил  Маричков, който през 1993-1997 г. е бил посланик във Ватикана.

Според дипломатическите правила, ако поискан агреман не бъде получен до 3 месеца, предложението се смята за нежелано от приемащата страна и се номинира нов кандидат.

 Нунциатурата на Светия престол в България разполага с информация относно противоречиви сведения за магистратурата и цялостния професионален ценз на Кирил Маричков III и тези притеснения са споделени с представител на Министерството на външните работи.

 

“Всички посланици са в процес на съгласуване. Има още няколко, чиято смяна предстои в следващите седмици. Когато имаме окончателния пакет, с удоволствие ще коментирам всички назначения и номинации, които сме направили”, коментира външният министър пред изданието.

Според в. “BG voice” , цитиран от „Труд”, формалната причина за отказ е, че Маричков-младши има постоянен адрес в Италия (той е женен там).

Според Лутеранските договори от 1929 г. посланиците във Ватикана трябва да живеят постоянно в изпращащите ги страни. Кирил Маричков се представял в Италия като адвокат, въпреки че 7 пъти е отхвърлян от тамошната колегия.

От Ватикана били неприятно изненадани, че той няма и ден официален трудов стаж. Освен товаМаричков-младши оформял пълномощни на българи срещу 100 евро при нормална такса от 15 евро, пише “BG voice”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати