20 Април 2024 г. Събота

Анастасов си изпусна нервите, обиди Терзийски

2012-05-02 14:40:31

Заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов обиди, след което се извини на независимия депутат Георги Терзийски по време на дебатите по Закона за конфискация на незаконно придобитото имущество.

Народните представители пак ще работят през нощта, за да приемат цели 113 члена на закона, като вече отметнаха член 29.

Управляващите бързат да приемат закона, тъй като са поели ангажимент към Брюксел, а Борисов вече заложи оставката си, ако народните представители не го приемат в срок.

НС вече прие, че органите на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще събират сведения за пазарната стойност на имуществото към момента на придобиване.

Законопроектът предвижда органите на комисията да събират сведения за сделките с имуществото на проверявания и на членовете на семейството му, за обезпеченията и тежестите, наложени върху имуществото, както и задълженията, които са поети.

Именно тези текстове скараха Анастасов с Терзийски.

„Строителна, производствена, транспортна техника след определена амортизация се продава или по остатъчна стойност, или по преценка на самия собственик. Как ще бъде оценена от комисията степента на нейната амортизация, когато техниката вече не съществува“, попита недоволен Терзийски.

Председателстващият пленарното заседание Анастас Анастасов прекъсна репликата и отне думата на Георги Терзийски, тъй като не се изказвал по същество.

 

Зам.-председателят на НС обясни, че съгласно закона, който действа вече седем години, по същия начин се изчислява имуществото и неговата стойност.

"Четете и говорете. Вие сте юрист и се подигравате в момента с българския парламент. Скъсайте си дипломата и я хвърлете някъде", каза Анастасов от трибуната и след това даде 30-минутна почивка.

След като заседанието беше възобновено, Георги Терзийски поиска публично извинение от Анастас Анастасов.

„Дължа извинение на българските граждани, защото си изпуснах нервите“, заяви в отговор Анастасов.

По думите му забележката към Терзийски била принципна. „Когато нямаш юридически аргументи, не е необходимо да повтаряш в продължение на часове едно и също“, посочи той.

Опозицията продължи с острите си атаки към предлагания от управляващите законопроект. Червената Мая Манолова отново посочи, че обикновените граждани ще пострадат от тези текстове. Тя даде пример с покупко-продажбата на наследствена къща, която може да е оформена по данъчна оценка, но комисията ще оценява имота по пазарната му стойност.

"Този текст е един от най-мракобесническите в законопроекта. Наследниците трябва да доказват, че са имали пазарната стойност на имота, и ако не могат да го докажат, стават клиенти на комисията, подкрепи я и Христо Бисеров от ДПС.

В крайна сметка за три часа дебати депутатите приеха общо два члена от закона – 28 и 29.

Според чл. 29 комисията, прокуратурата, МВР, органите на ДАНС, данъчните и митниците "съобразно предоставената им компетентност извършват проверка за източниците за придобиване на имущество".

Според опозицията така вече всички тези звена се включват като репресивен апарат, който да извършва самостоятелни проверка по този закон.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати