26 Април 2024 г. Петък

Насред кризата: 100 осигурени изхранват 80 пенсионери

2012-05-02 04:34:14

Ефектът от мерките на ГЕРБ за справяне с дефицита на осигурителната система засега води само до намаляване броя на осигурените и увеличаване на пенсионерите насред кризата, пише "Сега". Коефициентът на зависимост се е вдигнал драстично до 79,53 процента за 2011 г., което означава, че вече 100 осигурени изхранват почти 80 пенсионери, показват данните на НОИ.

Ръстът от повече от 2 процента спрямо 2010 г. е стряскащ, тъй като в последните три години не е минавал 77,5 на сто. "КНСБ настоява от 1 януари всички пенсии, заплати и социални трансфери да се увеличат с 10 процента, за да се компенсират заради натрупаната за последните 3 години инфлация от 9,7 на сто. Съвсем нормално, приемливо и необходимо е да стане това от началото на 2013 г.," заявява пред "Дума" президентът на организацията Пламен Димитров.

По думите му 42,8 процента от домакинствата в страната живеят с доход до 270 лв. на човек. "Запазва се огромната разлика в средните заплати в отделни отрасли. Всеки трети работещ получава ниска заплата - до 75 на сто от средната. Става въпрос за 620 000 души. 

Нарастването на доходите е крайно наложително не само за да спре обедняването. То е също така инструмент за стимулиране на вътрешното потребление, за съживяване на икономиката и възстановяване на икономическия растеж. Очакванията са с все по-намаляващ оптимизъм, за ръст на икономиката, клонящ към нулата", прогнозира Димитров. Той подчертава още, че аритметиката "по-малко наети - по-високи заплати" е грешна. 

Пенсионната реформа коментира и Бисер Петков, управител на НОИ, за "Монитор". По думите му ако не настъпи промяна в законодателството от 1 юли 2013 г. всички отпуснати пенсии би трябвало да се индексират с процент равен на инфлацията за 2012 година. "В Кодекса за социално осигуряване е предвидено таванът на новоотпуснатите пенсии да отпадне от началото на 2014 година", допълва Петков. 

 "Апетитът за покупка на бизнес се сви до нива отпреди 3 години", съобщава на първа страница "Класа". поред барометър на консултантска компания Ernst & Young, изготвен след проучване от март, в което са участвали 1500 мениджъри от 50 страни, едва 31 процента очакват да пристъпят към придобиване в следващите 12 месеца. Това е с 10 на сто по-малко от техния дял през октомври 2011 г. и на практика енай-ниското ниво, откакто се прави барометърът в края на 2009 г. 

Средно по 1200 фалшиви банкноти в левове и чужда валута разпознават и задържат от Националния център за анализ на Българската народна банка /БНБ/ месечно, твърди на първа страница "Монитор". 14 575 е общият брой на фалшивите банкноти в левове и чужда валута, които са били задържани от центъра за анализ на БНБ през миналата година, т. е. около 1214 неистински купюри месечно. През 2011 г. у нас са били хванати повече неистински банкноти в евро и долари. Те са били общо 11 323, което е близо 78 процента от всички задържани ментета.

Българите се хвърлиха да погасяват кредитите си, констатира на първа страница "Стандарт". И граждани, и фирми дават всеки спестен лев, за да се отърват по-бързо от заемите, заявява Петър Андронов, шеф на СИБанк. Според него хората нямат сигурност за бъдещето си и тяхното поведение е логично по време на криза.

На първа страница "Преса"парно, ток, вода има 3 години давност и монополистите не могат да предявяват претенции за вземания над този срок. Решението е на Общинското събрание на гражданската и търговската колегия на Върховния касационен съд. То е задължително за всички. Така през 2012 г. "Топлофикация", електроразпределителните и водните дружества могат да търсят само неизпълнени сметки от 2009 г. насам. 

Темата на "Труд" информира, че "99 процента от боклуците ни отиват на боклука". Българските домакинства изхвърлят над 3 млн. тона отпадъци на година, от които се рециклират по-малко от един процент. Страната ни е единствената в ЕС, в която почти всички боклуци отиват на сметища. Нормалните за други държави начини на оползотворяване - компостиране /при което хранителните и зелените боклуци стават тор/ или изгаряне - у нас са непознати. Тук тепърва се строят сметища, тъй като над половината не отговарят на евроизискванията. Това показва доклад на ЕК за третирането на боклука, както и най-новите данни на Евростат и на екоминистерството.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати