26 Април 2024 г. Петък

Сделката "Саркози-Кадафи": АЕЦ – свободни БГ медици

2012-04-30 17:25:32

Атомна електроцентрала за Муамар Кадафи срещу свободата на българските медици, задържани в Либия по обвинения за заразяване с вируса на СПИН на либийски деца - такава тайна сделка е била договорена между Франция и Кадафи през 2007 г.

Това пише френското издание "Енрок", като се позовава на поверителни документи. Разкритията ще се появят по-подробно в печатното издание в сряда.

Те изваждат наяве тайна, която настоящият френски президент Никола Саркози укрива вече пет години, посочва изданието.

Мнозина във Франция си задават въпроса какво е обещал Саркози на Кадафи в замяна на хуманитарния му жест. Още в деня на връщането на медиците в България френските Зелени обвиниха Саркози, че е купил снизходителността на либийския лидер с опасна стока - атомната мощ, припомня авторът.

От пет години Саркози отвръща на тези подозрения все по един и същи начин - няма никаква тайна сделка, нищо не е предлагано скришом.

Сега обаче списанието твърди, че е получило достъп до поверителни дипломатически документи, които разкриват какво е било договорено през юли 2007 г., когато бяха пуснати медиците.

 

Всички документи противоречали на версията на Саркози, който сега се бори за преизбиране.

По онова време Кадафи е знаел, че Саркози има нужда от победата от освобождаването на медиците, за да блесне на международната сцена. Ловко той поискал от французите оръжия и атомна централа. 

Документите разкриват, че Париж е приел да му ги достави, ако освободи българите и палестинеца Ашраф. 

Франция първа е предложила на Либия на 17 юли 2007 г. споразумение чрез посланика си в Триполи. Текстът включвал въпросите, които Саркози и полковникът обсъждали преди това по телефона, като борбата с тероризма, незаконната имиграция, сигурността и ядрената енергетика.

Три дни след това Кадафи отговорил на френското предложение за споразумение, но качил мизата. Той искал от Франция да подпише специални споразумения в областта на отбраната и на ядрената енергетика, включващи "доставката на атомна централа".

Либийският лидер пратил по този начин послание на Саркози, че иска ядрена енергия и ракети и че ако тези искания бъдат удовлетворени, това ще натежи в бъдещите договорки между двамата.

Париж обаче поставил едно условие пред на ядреното споразумение - Кадафи да освободи сестрите.

Българските медици бяха освободени на 24 юли 2007г. Успехът на преговорите е тотален. Кадафи приема медиците да бъдат върнати в България с френски президентски самолет, на борда, на който е бившата съпруга на Саркози - Сесилия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати