29 Март 2024 г. Петък

Румънският кабинет падна

2012-04-27 13:14:00

Правителството на Румъния падна след вот на недоверие, внесен от румънската опозиция в парламента само два месеца, след като бе сформирано новото правителство.

235 депутати гласуваха против управлението на премиера Михай Ръзван Унгуряну, а за да бъде свалено правителството са нужни 231 депутати, съобщи Ройтерс.

„Едно ново и по-добро управление ще дойде", каза депутатът Дан Русану от опозицията.

Дясноцентристкото правителство на Румъния бе свалено, тъй като лявата опозиция не одобрява приватизационните планове и разпределението на публичните финанси.

Вотът дойде в момент когато Международният Валутен фонд и Европейският съюз правят оценка на реформената програма на правителството.

Опозиционния лидер от Социаллибералния съюз Виктор Понта каза, че вотът представя края на една „злоупотребяваща система, която използва всички възможни оръжия".

Понякога има справедливост. Днес имаше справедливост", допълни той, цитиран от АП.Той заяви, че партията е „готова да поеме отговорността за сформирането на ново правителство".

„Ако Бъсеску ме постави на премиерския пост аз ще приема", подчерта Понта, цитиран от „Франс прес".

Президентът Траян Бъсеску ще назначи нов премиер, който ще трябва да представи правителствена програма за одобрение пред парламента преди изборите през ноември.

След поредица от напуснали депутати от управляващата Либералдемократична партия анализатори не изключват и други да поемат по същите стъпки.

Опозицията се опитва да "попари" решението на правителството да пусне американската компания Шеврон да проучва полета с шистов газ в източната и югоизточната част на страната.

Тя също така критикува плановете за продажбата на най-голямата румънска рудодобивна компания и разпределението на публичните средства за местните райони, които се управляват от членове на управляващата коалиция.

Румъния бе принудена да вземе заем от МВФ и ЕС заради кризата през 2009 година в замяна да предприеме сериозни мерки за ограничаване на разходите, включително намаляване на заплатите в публичния сектор.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати