29 Март 2024 г. Петък

Службите били под контрола на ДС, разясни Цветанов

2012-04-27 08:12:10

Службите за сигурност винаги са били контролирани от БСП и бившата ДС, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред TV7.

По думите му през последните 10 години, когато Георги Първанов е бил президент, не е имало никакво желание за реформи в Сектор "Сигурност".

Според него затова и реформите започват 3 години след началото на мандата на ГЕРБ. Вицепремиерът обясни, че по времето на Първанов не е имало подходяща среда за конструктивен диалог.

"Имаше ли смисъл от челен сблъсък между президентсктата и изпълнителната власт?", попита риторично Цветанов.

 

По думите на МВР шефа ако дебата за законите за службите е бил започнат тогава, веднага са щели да се появят парламентарни клакьори, които да създават напрежение.

Цветанов изрази задоволство от политическия консенсус, който беше постигнат на Консултативния съвет по национална сигурност, който се проведе в сряда в президентството.

Тогава президентът Росен Плевнелиев, представителите на изпълнителната власт, в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и ресорните министри по сигурността и председателите на парламентарните групи в Народното събрание, постигнаха консенсус за реформите в сектор "Сигурност".

На КСНС беше взето решение да до края на годината в парламента да се внесат законите за Националната разузнавателна служба, Националната служба охрана и военното разузнаване.

Цветанов благодари на президента Плевнелиев за благоприятната среда, която е създал, за да може да се стигне до този консенсус.

Вицепремиерът обаче нападна предишните управляващи и обясни, че до момента не е имало воля службите да бъдат контролирани от властта, а по-скоро службите са контролирали Народното събрание.

"Видя ли ли сте да се извършва парламентарен контрол над разузнаването?", попита Цветанов.

Той отказа да коментира уволненията на двамата съветници по сигурността на премиера – Кирчо Киров, който е и бивш шеф на НРС, и Румен Миланов.

Цветанов обаче потвърди, че Киров е даден на прокурор за финансови нарушения в разузнаването. Той отхвърли твърденията на Киров, че не е бил уведомен защо го махат от поста му на премиерски съветник.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати