25 Април 2024 г. Четвъртък

Младенов се мъчи с доходите

2012-04-27 06:52:06

"През последните 15 години изостанахме много по отношение на доходите на българите. Мъчим се да наваксаме, но в криза е много трудно".

Така социалният министър Тотю Младенов коментира пред bTV данните, които изпращат България на дъното в ЕС по минимална работна заплата.

Той допълни, че желанието на управляващите е да има по-големи растеж, БВП, приходи и производителност, за да си позволят по-рязко повишаване на доходите.

По думите му въпреки утежнената икономическа ситуация през последните три години данните показват повишаване на средната работна заплата.

"През 2009 г. тя беше 609 лева, през 2010-а говорим за 640 лева, а за миналата година средното трудово възнаграждение е било707 лева, горе-долу се догонва инфлацията, което никак не е малко", коментира Младенов.

Той уточни, че в програмата на правителството до 2015 година е заложена най-ниската възможност за увеличение. Предвижда се всяка година минималната заплата да скача с по 20 лева и на края на плана да достигне 350 лева.

 

Социалният министър увери, че е запознат с проблемите на хората по отношение на некоректните работодатели, има и списък с проблемните предприятия в страната.

"Въпреки това няма как да се криминализира неизплащането на заплатите, в Европа не съществува такава практика", обясни Тотю Младенов.

"Все пак в Наказателния кодекс има ясен текст – когато дадена фирма е в несъстоятелност и в рамките на 30 дни не е уведомила съда, подлежи на съдебна отговорност. Оттам нататък си има институции - прокуратура и съд, налагат се санкции, а всички са длъжни да изпълняват решенията на съда", каза още министърът.

По думите му Инспекцията по труда и НАП засега работят в доста добро сътрудничество срещу некоректните работодатели.

Данните за безработица над 12% не са верни, официално тя е 11,5%, като очакваме леко да намалее в следващите месеци заради сезонното раздвижване и традиционно повишената лятна заетост, заяви още социалният министър.

"За щастие не сме в първите 8 места по най-голяма младежка безработица, което е много добър-показател", констатира Младенов и отбеляза, че над 2000 млади хора са намерили стажове при работодател по програмата "Конкурентоспособност".

Тенденцията в Европа е платеното майчинство да се намалява и жените по-бързо да преминават към активно търсене на работа и влизане на пазара на труда, отбеляза Тотю Младенов.

По думите му българските майки нямат особено основание да са недоволни, тъй като Брюксел настоява за платено майчинство до 20 седмици, а у нас то е над 410 дни.

"Т.е. тази придобивка ние я имаме и сме горди от това, и ще продължи да я има. Но усилията ни са насочени към по-бързото връщане на тези майки на пазара на труда", заяви Младенов.

За тази цел с финансовата помощта на Световната банка в 60 общини се изграждат допълнителни детски заведения, за да имат родителите къде да оставят децата си и да се върнат към работния процес, допълни министърът.

Той засегна и темата с парите от Сребърния фонд, които финансовият му колега Симеон Дянков предложи да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа.

По думите на Младенов по време на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество са били направени разумни корекции на размера на инвестициите.

"Нивото беше смъкнато от 70% на 30% за влагане в книжа, трябва да се инвестират разумно с пълна гаранция за сигурността им. Така че, корекции - да, отстъпление – не", подчерта социалният министър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати