Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 21
Начало arrow България arrow Руският патриарх пристига в България

Руският патриарх пристига в България

  Print E-mail
2012-04-27 06:48:01
източник: dnes.bg

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил пристига днес у нас. Той ще се придружава в България от официална църковна делегация, а посещението му ще продължи до 29 април.

Патриарх Кирил ще бъде посрещнат на летището от Видинския митрополит Дометиан, от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, от Старозагорския митрополит Галактион, от главния секретар на Светия синод на БПЦ - Стобийския епископ Наум, от Знеполския епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, и от Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията на Министерския съвет.

В 17.20 ч. в залата на правителствения ВИП на летището руският патриарх ще направи изявление пред руските и българските медии. 

След това се предвижда патриарх Максим да посрещне патриарх Кирил в синодалния параклис "Св. цар Борис", където ще бъде отслужен благодарствен молебен. 

По-късно руският патриарх ще се срещне с българските митрополити в Синодалната палата, там ще му бъде връчен орденът "Св. цар Борис" - първа степен.

На 28 април в програмата на патриарх Кирил са предвидени срещи с президента Росен Плевнелиев, с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов.

Следобед  на 28 април руският патриарх Кирил ще пристигне заедно с българския патриарх Максим в Пловдив, където в митрополитския храм "Света Марина" ще има благодарствен молебен. Очаква се там кратко приветствие да направи Пловдивският митрополит Николай. 

На 29 април патриарх Максим и патриарх Кирил ще отслужат Света литургия от 9.30 ч. в храма "Свети Александър Невски" в София. 

За двамата патриарси в средата на храма ще бъдат поставени тронове. Предвижда се литургията да продължи до 12.00 ч., след което на стълбището на храма ще бъде направена обща снимка на руските и на българските духовници.

След литургията патриарх Кирил ще участва и в молебен в храма на Руското подворие в София, както и в поклонение на гроба на архиепископ Серафим. Предвидено е и връчването на почетната степен "доктор хонорис кауза" на руския патриарх в Университета по библиотекознание и информационни технологии, и представянето 
на негови книги на български език.

Кирил е 16-ят патриарх на Москва и цяла Русия, избран е на 1 февруари 2009 г. Той десет години е завеждал външните църковни отношения на Руската православна църква, а преди това е бил митрополит Смоленски и Калининградски. Светското му име е Владимир Михайлович Гундяев. 

Роден е на 20 ноември 1946 г. в Ленинград, син е на свещеник и на преподавателка по немски език. Учи в Ленинградската духовна семинария, а после и в Духовната академия.

Замонашва се на 25 години, а на 28 години става ректор на Ленинградската академия и Семинария, където създава специален клас за момичета и въвежда часове по физкултура.  През 1977 г. е въздигнат в сан архиепископ. 

Любопитни подробности от биографията на патриарх Кирил са, че до есента на 2009 г. изпълнява редовни полети в Европа с "Boeing 737-300". Той е първият патриарх-летец, твърди се, че има тренировки на "МиГ" и че е изпълнявал фигури от висшия пилотаж.

Руският патриарх Кирил мечтае да полети в космоса. Той обича да кара ски, а плуването му е хоби. Любимата му порода куче е овчарката, съобщава БТА. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?