29 Март 2024 г. Петък

Руският патриарх пристига в България

2012-04-27 06:48:01

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил пристига днес у нас. Той ще се придружава в България от официална църковна делегация, а посещението му ще продължи до 29 април.

Патриарх Кирил ще бъде посрещнат на летището от Видинския митрополит Дометиан, от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, от Старозагорския митрополит Галактион, от главния секретар на Светия синод на БПЦ - Стобийския епископ Наум, от Знеполския епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, и от Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията на Министерския съвет.

В 17.20 ч. в залата на правителствения ВИП на летището руският патриарх ще направи изявление пред руските и българските медии. 

След това се предвижда патриарх Максим да посрещне патриарх Кирил в синодалния параклис "Св. цар Борис", където ще бъде отслужен благодарствен молебен. 

По-късно руският патриарх ще се срещне с българските митрополити в Синодалната палата, там ще му бъде връчен орденът "Св. цар Борис" - първа степен.

На 28 април в програмата на патриарх Кирил са предвидени срещи с президента Росен Плевнелиев, с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов.

Следобед  на 28 април руският патриарх Кирил ще пристигне заедно с българския патриарх Максим в Пловдив, където в митрополитския храм "Света Марина" ще има благодарствен молебен. Очаква се там кратко приветствие да направи Пловдивският митрополит Николай. 

На 29 април патриарх Максим и патриарх Кирил ще отслужат Света литургия от 9.30 ч. в храма "Свети Александър Невски" в София. 

За двамата патриарси в средата на храма ще бъдат поставени тронове. Предвижда се литургията да продължи до 12.00 ч., след което на стълбището на храма ще бъде направена обща снимка на руските и на българските духовници.

След литургията патриарх Кирил ще участва и в молебен в храма на Руското подворие в София, както и в поклонение на гроба на архиепископ Серафим. Предвидено е и връчването на почетната степен "доктор хонорис кауза" на руския патриарх в Университета по библиотекознание и информационни технологии, и представянето 
на негови книги на български език.

Кирил е 16-ят патриарх на Москва и цяла Русия, избран е на 1 февруари 2009 г. Той десет години е завеждал външните църковни отношения на Руската православна църква, а преди това е бил митрополит Смоленски и Калининградски. Светското му име е Владимир Михайлович Гундяев. 

Роден е на 20 ноември 1946 г. в Ленинград, син е на свещеник и на преподавателка по немски език. Учи в Ленинградската духовна семинария, а после и в Духовната академия.

Замонашва се на 25 години, а на 28 години става ректор на Ленинградската академия и Семинария, където създава специален клас за момичета и въвежда часове по физкултура.  През 1977 г. е въздигнат в сан архиепископ. 

Любопитни подробности от биографията на патриарх Кирил са, че до есента на 2009 г. изпълнява редовни полети в Европа с "Boeing 737-300". Той е първият патриарх-летец, твърди се, че има тренировки на "МиГ" и че е изпълнявал фигури от висшия пилотаж.

Руският патриарх Кирил мечтае да полети в космоса. Той обича да кара ски, а плуването му е хоби. Любимата му порода куче е овчарката, съобщава БТА. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати