16 Април 2024 г. Вторник

Отцепник от Костов: ДСБ изпадна в канибализъм

2012-04-26 07:59:50

ДСБ изпада в канибализъм и в едно самоизяждане след всеки избор, заяви пред bTV Петър Николов, който бе сред първите четирима, напуснали ДСБ.

Първи бе бившият кмет на "Лозенец" Прошко Прошков, последваха го Петър Николов, Христо Ангеличин и Даниел Митов.

Николов и Ангеличин избраха проекта на Меглена Кунева. Вчера още 17 членове и председатели на районни ръководства в София обявиха, че прекратяват членството си в партията.

Според Николов ДСБ е станала твърде малка партия, за да зависи нещо от нея в България. По думите му лидерът Иван Костов е трябвало да се оттегли след изборите през 2009 г.

"Ако аз бях на мястото на Костов, бих се оттеглил от политиката, за да запазя лицето си, именно защото това е отговорност пред историята и това, което предстои", каза бившият член на ДСБ.

 

Николов припомни, че е избрал за себе си проекта на Меглена Кунева, защото там "нещата били по-различни" - не толкова центрирани около един човек, който взема или не дадено решение.

След него в студиото гостува Петър Москов от ДСБ, двамата обаче не седнаха на една маса.

Москов заяви, че уважава позицията на напусналите партията на Иван Костов, но посочи, че те са изгубили доверие. Седмица преди да напуснат, били бламирани на общо събрание на собствените си организации.

"До тук с геройството. Това е политика на олихвяване, не е политика на бъдещето", каза Москов. Той уточни, че не става дума обаче за политически различия, а за индивидуални човешки проекти.

"ДСБ не е партията на Иван Костов. ДСБ е моята партия и на още около 100 хиляди души, които отстояват своите позиции в България. Аз съм в ДСБ (и Синята коалиция), защото е представителството на реформаторското усилие на част от българския народ. Вярвам в това", каза Москов.

Ако ДСБ и Синята коалиция престанат да бъдат коалицията, която защитава възможността да бъдем част от едно по-добро ежедневие на Европейския съюз, аз ще имам проблем и с моята партия, и с моя лидер, категоричен е той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати