11 Май 2024 г. Събота

Седмично ловят по 110 бездомни кучета в София

2012-04-26 04:47:47

Средно по 110 бездомни кучета на седмица се залавят, обработват и кастрират от "Екоравновесие", пише в отговор до общинския съветник от БСП Георги Кадиев кметът на София Йорданка Фандъкова.

Броят на приеманите сигнали за бездомни кучета или такива, проявили агресивност, до края на март е средно по 218 на седмица. Сигналите се подават по телефон, електронна поща или в писмен вид до общинското предприятие.

По данни на противобясния кабинет в "Първа МБАЛ-София" ЕАД средногодишният брой на ухапаните хора от домашни и безстопанствени кучета, преминали през него, е 400.

За последните четири години изпълненият бюджет на "Екоравновесие", което е част от структурата на Столичната община, е 773 335 лева за 2009 година, 1 256 914 лв. за 2010 година, 1 230 000 лв. за 2011 година, а за първите три месеца на 2012 година предприятието е усвоило 234 931 лева.

Заплатите в него се движат от 375 до 600 лева в зависимост от длъжността на общо 24-те души, заети в него.

В шестте сформирани ловни екипа има щатен шофьор за всеки, а ловците са на граждански договор. За заловено куче всеки от тях получава по пет лева, а за връщането му по местозаляване - по три лева.

На граждански договор са и допълнително наетите ветеринарни лекари в приюта в "Сеславци", тъй като броят им на ден достига до 25, а това не е възможно да се извършва само от единия ветеринарен лекар, който е на щат в приюта.

Столичната община плаща от бюджета на София по 11 680 лева на месец с ДДС наем на приюта в село Горни Богров, стопанисван от неправителствената организация "Помощ за животните - България".

 

В общинския приют в "Сеславци", стопанисван от "Екоравновесие", средно на ден пребивават между 70 и 110 бездомни кучета. Там те се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират, като след тези манипулации престояват минимум три дни.

От тази година регистрацията на домашните кучета освен, че е задължителна, както и през предишните години, трябва да става с номера на поставения чип в кучето.

Според нормативните документи кучетата с поставен чип се освобождават от такса "домашен любимец" за една година, а за кастрираните кучета не се дължи такса до края на живота им.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати