19 Април 2024 г. Петък

Европа да си създаде "Еврогаз", предложи Борисов на Ромпой

2012-04-26 04:43:48

Европа да създаде обща европейска компания за газ, която да купува горивото и да го разпределя на всички европейски страни е предложил премиерът Бойко Борисов на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Двамата се срещнаха на четири очи след откриването на новата отсечка на столичното метро. 
По думите на Борисов бъдещата компания може да се казва ”Еврогаз”. Все пак премиерът остана скептичен, че идеята ще се реализира.

Премиерът Бойко Борисов е подчертал пред Ван Ромпой, че ако държавите взимат кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие за изграждане на проекта „Набуко”, това не трябва да се брои като свръхдефицит.

Министър-председателят е разказал на председателя на Европейския съвет за разговорите, проведени в Грузия във връзка с диверсификацията на газовите доставки. Борисов е допълнил, че подобни теми ще обсъждат и утре при официалното посещение на български представители в Азербайджан.

Премиерът Борисов се застъпи и за идеята Македония и Сърбия да се присъединят към ЕС. По думите на Борисов примера на България показва, че разширяването на ЕС трябва да продължи.

От своя страна Херман ван Ромпой похвали България, че върви в правилната икономическа посока. Той отбеляза, че страната ни е на път да излезе от наказателната процедура за свръхдефицит.

Европрезидентът добави, че примерът на България има голямо значение, защото показва, че ограниченията на валутния борд или на общата валута могат да бъдат преодолени с решителност.

Ромпой обясни, че въпросът с влизането на страната ни в Шенген може да намери своето решение през семптември. По думите му България е изпълнила всички условия.

Най-вероятно присъединяването ни към Шенген ще има два етапа. Първо ще влязат морските и въздушните граници, а по-късно и сухопътните.

Ромпой и Борисов са обсъдили и проблемите в Европейския съюз в момента.  Европа трябва да разработи стратегия за възстановяване на икономическия растеж, справяне с младежката безработица, да се инвестира в иновации, в "зелена" икономика, да се стимулира общият пазар, каза гостът.

По думите му това са приоритетите в европейския дневен ред. Знаем, че за България особено справянето с младежката безработица също е приоритет, добави той.

Той поздрави България по повод на седмата годишнина от влизането на страната ни в Евросъюза. На 25 април 2005 година страната ни подписа присъединителния договор с ЕС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати