23 Април 2024 г. Вторник

Премиерът Борисов благодари на екскмета Борисов

2012-04-25 10:15:51

Метрото е най-добрият европейски проект за тази година, заяви премиерът Бойко Борисов на представянето на нова схема за финансиране по Оперативна програма "Конкурентоспособност" – Програма "Енергийна ефективност и зелена икономика".

Днес следобед Борисов и председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой ще открият новоизградения участък от софийското метро.

Трасето е с обща дължина 2.25 км и включва 2 метростанции - "Младост" 3 и "Цариградско шосе". На "Цариградско шосе" е изграден и буферен паркинг с 1300 паркоместа.

За шофьорите, които се възползват от метрото, първите два часа паркингът ще е безплатен, а след това по 50 стотинки на час. Зоната ще може да се използва и за свободен достъп - срещу 1 лев на час.

"Ще имаме възможността две отсечки от метрото, с най-големия буферен паркинг, да ги открием с Ромпой. Най-екологичен транспорт, най-бърз, най-чист. Хората, които идват от провинцията, спират, оставят си автомобила, не замърсяват града, не харчат за бензин, взимат си билетчета – от "Люлин", "Обеля", след два месеца - цяла София. Това е енергийна ефективност, екология", радва се Борисов и благодари на сегашния и предишния кмет на столицата.

По време на форума Борисов заяви, че нашата икономика е пет пъти по-енергоемка.

 

"Надали има държава, която си е позволила такова разхищение на пари, каквото България", отбеляза Борисов и припомни проектите "Цанков камък" и АЕЦ "Белене".

"За милиарди говорим как се харчат, изчезват, а като седнем и говорим за ремонти на паметниците - 300 000 лева се чудим откъде да съберем", посочи премиерът.

По отношение на енергийната ефективност Борисов заяви за жилищните сгради, които са обновени, че с 55 - 60 % на месец "падат цифричките за ток и парно". А в същото време кварталите ставали по-красиви.

"Залагам много на завистта на българите към съседа. Всеки съсед ще иска да си направи и той такъв блок", обясни Борисов.

Той беше категоричен, че трябва да се показват все повече слайдове на санирани сгради, защото е станало ясно, че съседите завиждат и веднага и те предприемат подобни действия.

"Казваме на българския бизнес – вземете 600 милиона и си оправете сградите, предприятията. Ако не ги вземете, няма как да кажете, че държавата е виновна. Ако тази програма работи добре, ще работим за нея. Най-евтината енергия е спестената енергия. И сега, и в следващите 20 години ще има да изнасяме ток", отсече Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати