19 Април 2024 г. Петък

БОРКОР не били мързеланковци

2012-04-25 06:54:37

"Не сме мързелували", така отговори новият шеф на БОРКОР Елеонора Николова на обвиненията за почти цяла година бездействие на правителственото звено за борба с корупцията.

Ден преди правителственото заседание, на което беше гласувана смяната на досегашния председател Румен Миланов, премиерът Бойко Борисов заяви, че не е доволен от работата на структурата почти две години след създаването й.

 


"Търсим по-бързо и по-оперативно ниво", лаконично обясни Борисов и допълни, че на сегашния етап работата на БОРКОР не го задоволява, а иска да има резултати.

 

Николова посочи днес пред bTV, че през този период антикорупционният орган се е занимавал с подготовка за стартиране на работа, избор на консултант за архитектурата на центъра, закупуване на софтуер за обработка на данни и обучение на служителите.

Новият ръководител на БОРКОР обясни създалото се в обществото мнение за мързелуване с това, че мнозинството от колегите й идвали от служби, в които са свикнали да работят зад кулисите, а не в контакт с медиите.

Елеонора Николова каза, че решението за отпускане на средствата за финансиране на БОРКОР е взето през лятото на миналата година.

След това стартирала обществена поръчката за избор на фирма, която да извърши проектния офис мениджмънт. Избрана е водеща немска фирма, по чието задание е направена втора обществена поръчка, с която е купена цялата хардуерна техника.

"Когато човек е в публична институция и разходва обществени пари, той трябва във всеки момент да може да обясни какво се случва", заяви тя.

По думите й нейният предшественик Румен Миланов не е виновен, но е отговорен за създалата се обществена нагласа.

"От една страна, така е минал животът му - в служби, които не са публични. От друга страна той разсъждаваше, че тези подготвителни работи нито са тържествени, нито толкова занимателни за обществото и не е нужно да ги споделяме. Сега виждаме, че това е огромен проблем", обясни тя.

"Наслои се становището, че едни хора получават едни пари, а нищо не правят", завърши с обясненията си Елеонора Николова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати