26 Април 2024 г. Петък

МВР слага ръка на спецслужбите

2012-04-25 06:00:42

"Цветанов скрои шапката на службите", пише на първа страница днешния "Труд". Хора на МВР ще координират специалните служби - това смята да предложи вицепремиерът Цветан Цветанов на днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Така цялата информация от службите ще минава през вътрешния министър. Черновата на доклада на Цветанов предлага да има формална и неформална координираща "шапка" на службите. Формалната ще е сегашният Съвет по сигурността към премиера, а неформалната - консултативно звено към съвета, оглавявано от неговия секретар.

Последните рокади в сектора за сигурност около премиера Бойко Борисов наведоха наблюдателите на извода, че вътрешният министър Цветан Цветанов успя да спечели нов периметър на влияние, коментира "Стандарт". С увеличаването на отговорностите и на лостовете за влияние в ръцете на Цветанов обаче неизбежно растат и враговете му, както и силата на ударите срещу него.

Той вече разполага с колосална власт и информация както по линия на МВР и специалните служби, така и по вертикала на партията. Без съмнение ще свири първа цигулка и на предстоящия идната пролет парламентарен вот, от който зависи дали Борисов ще повтори мандата си, отбелязва още изданието.

"ГЕРБ стяга службите за сигурност, т.е. идват избори", коментира "Сега". Махат онези, които биха могли и да не са сляпо подчинени на сегашната власт, и се назначават лоялни на управляващите и най-вече на силовия вицепремиер Цветан Цветанов. Тази власт пробва такова здраво обграждане с изцяло верни хора, което досега никой не си е позволявал, отчита още вестникът.

"Сами се провалихме пред медиите". Оценката е на новата изпълняваща длъжността директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията, или БОРКОР - Елеонора Николова. В интервю за "Труд"Толкова дълго мълчахме и не давахме отчет какво се случва, че добронамереността на медиите и обществото се превърна в остра критика.

Но в рамките на последната половин година успяхме да подготвим цялата техническа хардуерна и софтуерна структура. Вече се обучават и анализатори и от 1 юли те ще започнат да работят и да изследват корупционния риск в различни сфери. БОРКОР е аналитичен център и целта е да предложи модели, с които да се застане на входа на 
процеса на корупция. Затова и първият проект, който ни е възложен от Консултативния съвет, е за обществените поръчки", посочва Николова.

"И правото е заложник на втория мандат", коментира в "Труд" Владимир Дончев, адвокат, депутат от НДСВ в 39-ото и 40-ото НС. 

Според него при липсата на единна и способна опозиция, която да му окаже аргументиран отпор, разбираемо е изкушението на премиера Бойко Борисов да заиграва с буквата и духа на закона и да неглижира юридическите подробности.

Той знае, че изборите искат огромни ресурси и търсене на нови съюзници, което е свързано с многокомпромиси. Ето защо е склонен да затвори очите си за комбинациите на хора от обкръжението му в подготовката на предстоящите избори, отчита още адвокатът.

"Ще строят нови затвори, нашите са на светлинни години от това, което трябва да бъдат", отбелязва в интервю за "Новинар" Константин Пенчев, омбудсман на република България.

Психиатричните клиники ще са също на вниманието на омбудсмана, защото те също са на държавна издръжка. "Навсякъде ще е трудно, отбелязва Пенчев. "Нашата задача не е толкова да констатираме нарушения, а по-скоро обратното - да предотвратяваме наличието на условия, които биха довели до нарушения. Аз винаги съм твърдял, че в затворите у нас има условия за нарушаване правата на човека, защото просто те са пренаселени и не може да се спазват елементарни битови изисквания. Необходимо е да се построят нови места за лишените от свобода, за да може да се създадат съвременни условия за живот", е позицията на омбудсмана.

МВР ще лови и престъпните мисли, съобщава "Сега". МВР излезе със стратегия за превенция на престъпността, изобилстваща от нестандартни идеи.

В нея например е записано, че ведомството на Цветан Цветанов ще работи за разкриване на лица, които имат намерение да вършат престъпления, и ще ги разубеждава да се откажат от престъпните си мисли.  Стратегията обхваща периода до 2020 г. и преди ден бе приета от правителството. МВР ще упражнява постоянен контрол върху пияници и наркомани, както и хора с психични отклонения, които не са в болници.

Сред другите насоки са използване на спорта и физическото възпитание като мярка срещу дрогата и алкохола, намиране на работа, за да се намалят кражбите, и привличане на самите граждани към каузата за превенция на престъпността. 

Новата рецесия е вече в България, отбелязва "Сега". Новата криза, която в края на 2011 г. удари страните от Евросъюза, на практика вече е в България, показва анализът на Института за пазарна икономика.

Според главния икономист на института Десислава Николова това ще се потвърди от данните за икономиката за първото тримесечие на 2012 г., които ще излязат в края на април. Индикация за предстоящото затъване на българската икономика е спадът на износа за два поредни месеца (януари и февруари).

"АЕЦ "Белене" щеше да ни изпрати в нова национална катастрофа", е анализът в "24 часа" на Илиян Василев, експерт по енергийна сигурност. Той изчислява, че при 250 млн. евро вложения в модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", получаваме произведена енергия за над 8 млрд. евро. Същото при АЕЦ "Белене" постигаме с 4 млрд. евро инвестиция.

Според него е абсурдно да се свръхфокусираме върху ядрената енергетика като единствения ни високотехнологичен отрасъл, а да смятаме биоживотновъдството, биоземеделието, възобновяемите източници и проучването на добива на полезни изкопаеми за нискотехнологични.

Търговците имат най-много дела за имоти, на второ място са банките, посочва в интервю за "Класа" Георги Дичев, председател на Контролния съвет в Камарата на частните съдия-изпълнители. По думите му е погрешно мнението, че всички имоти, които се продават през съдия-изпълнители, са на банките. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати