Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 22
Начало arrow България arrow ИПИ: Безработицата ще расте, безсилието на властта – също

ИПИ: Безработицата ще расте, безсилието на властта – също

  Print E-mail
2012-04-24 12:34:29
източник: dnes.bg

Ако държавата не предприеме мерки за гъвкав пазар на труда и облекчаване на бизнеса, така че да бъдат създавани нови работни места, в следващите няколко години безработицата в България ще се задържи устойчиво над 10%.

Това заяви Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика, при представянето на изследването на института "Заетост по време на криза - политика за нови работни места".

В първите месеци на 2012 г. безработицата прескочи 12 процента, като при младежите тя премина над 30 на сто, коментира Ганев.

Като открои основните недостатъци на провежданата държавна политика по доходите, той предложи и алтернативни решения за промяна.

Според икономистите в политиката на социалното министерство липсва каквато и да било стратегия за заетост и за създаване на повече работни места. В същото време всички публични усилия, свързани с пазара на труда, са насочени към разходни политики за обучение и квалификация или субсидирана заетост.

"Основен недостатък на политиката по доходите е търсенето на начини за ограничаване на безработицата единствено със средствата на еврофондовете", твърди Ганев.

Необходимо е да се прилагат по-ефективни политики за създаването на работни места, като се започне от изготвянето на цялостно нов Кодекс на труда, където да залегне концепцията за минимални регулаторни, административни и финансови тежести върху бизнеса. Всички усилия на държавата трябва да са насочени към повече гъвкавост на пазара на труда, по-малко осигурителни тежести и по-малко административни пречки пред новите предприемачи, твърдят икономистите от института.

Експертите напомниха, че в добри времена при ръст на заетостта трудовите разпоредби могат да поддържат краткосрочна заетост за сметка на производителността и конкурентоспособността на икономиката. При криза обаче трудовите регламенти са безсилни пред растящата безработица, оскъпяват труда и спъват разкриването на нови работни места.

Според анализа на ИПИ осигурителните и трудовите регламенти също са съществена пречка за осигуряване на по-голяма заетост. В този смисъл политиката трябва да бъде променена в посока на промяна на минималните осигурителни прагове, минималната заплата и премахване на ограничителните условия чрез колективните трудови договори.

Тъй като трудовото законодателство е старо и не стимулира създаването на заетост, алтернативата е да се акцентира не върху разходването на наличните ресурси, а върху облекчаване на регулациите и тежестите върху труда, предлагат икономистите.

България се нуждае и от нова подоходна политика, насочена към по-гъвкав пазар на труда и по-малко пречки пред предприемачите. В тази връзка Институтът за пазарна икономика предлага някои мерки за подобряване на нормативната база, така че бизнесът да бъде улеснен в предлагането на работа.

Един от възможните варианти е връщане на минималните осигурителни прагове на нивата преди кризата (2009 г.). Беше посочено, че за последните четири години тези прагове са скочили с около 20% въпреки нарастващата безработица.

По данни на осигурителния институт един на всеки четирима се осигурява на минималния праг или близо до него. От началото на годината относителният дял на осигурените на минимума расте точно заради необоснованото административно покачване на праговете, коментират експертите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини След язовирната стена има някаква черна дупка, в която се губи вода. В това е убеден инж. Атанас Русев, който от миналата година работи по варианти за преодоляване на водната криза в ...
  Новини В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.И светлината свети в тъмнината (Йоан, 1-4)Настъпи светлият християнски празник Рождество Христово! Празникът - наричан у нас още Коледа или ...
  Новини Посрещаме астрономическата зима с топло за сезона време и валежи от дъжд. За 21 области е обявен жълт код за силен вятър.Зимата настъпва тази сутрин, в 6:19 ч.През ...
  Новини Днес преносът на въздушни маси над страната ще е от югозапад и температурите ще се повишават. Над равнинната част от страната ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла и видимостта ще е ...
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?