19 Април 2024 г. Петък

Проверка потвърди тезата на Борисов за "Белене"

2012-04-24 07:32:49

Редица нарушения около строежа на АЕЦ "Белене", разкри проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), проведена в периода 6-11 април 2012 година.

Констатациите потвърждават тезата на премиера Бойко Борисов за нарушения още със започването на проекта за АЕЦ "Белене".

Докладът бе публикуван на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в понеделник, за когато бе насрочен и парламентарен дебат по искането на БСП за вот на недоверие срещу правителството заради отказа му да изгражда АЕЦ "Белене", но мнозинството отмени вота.

МИЕТ публикува на сайта си и анализа на консултанта HSBC "Икономически модел на HSBC за Белене", за който социалистите питаха още когато разбраха за спирането на проекта.

Докладът на финансовата инспекция сочи, че нарушенията са правени основно при управлението на Тройната коалиция и от шефовете на НЕК по това време Любомир Велков и Мадрик Папазян.

Според доклада към 31 март 2012 г. НЕК е платила на АСЕ 383 816 717 евро с ДДС, а АСЕ е фактурирала извършени дейности за 410 363 002 евро, но без ДДС.

Отделно има издадени от руската компания и осчетоводени от НЕК фактури за 21 368 694 евро, които обаче не са одобрени като разходи, а само са приспаднати 2 136 869 евро по спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни.

Според агенцията нарушения са допуснати още при обявяването от НЕК на 10 май 2005 г. на конкурса за избор на изпълнител за инженеринг-доставка-строителство за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене".

В разрез на изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП) са приложени две съществено различни методики за оценка на предложенията на кандидатите и липсват ясни и категорични правила за оценка на офертите им.

В разрез на изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП) са приложени две съществено различни методики за оценка на предложенията на кандидатите и липсват ясни и категорични правила за оценка на офертите им.

Докладът на АДФИ е изпратен в НЕК, но какво ще последва не става ясно. Малко след като обяви решението за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене" , премиерът Бойко Борисов каза, че рано или късно ще има вкарани в затвора за сделката, а освен това нареди на министрите си да изпратят на прокуратурата всички материали и да питат защо няма повдигнати обвинения.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати