23 Април 2024 г. Вторник

Дянков твърд: Сребърният фонд ще се харчи!

2012-04-23 17:02:17

Ще отстоявам мнението си за Сребърния фонд, каза във Велико Търново вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Идеята му парите от Сребърния фонд да бъдат инвестирани в ценни книжа вече бе посрещната с критики от страна на БНБ, Европейската централна банка и политическите сили у нас. Проектозаконът е приет от Министерски съвет и вече е в бюджетната комисия на парламента.

"Аз ще отстоявам началното си мнение, защото то е потвърдено с един прост факт - във всички останали европейски държави, които имат Сребърни фондове като нашия (общо 7 държави - Белгия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Португалия), без изключение те инвестират в държавни ценни книжа"’, разясни вицепремиерът.

"Всеки противник на идеята първо трябва да обясни защо в другите държави това е прието, а в България не може да се направи", допълни той.

По думите на финансовия министър няма да има проблем със събирането на акцизи и ДДС при цигарите след въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрито.

 

Неслучайно е избрано именно през лятото да бъде наложена забраната, като по този начин ще има няколко месеца, в които хората да пушат навън. Според Дянков проблем ще има в зимните месеци, но той изрази надежда, че дотогава пушачите ще са свикнали със забраната.

Все още не е ясно кой ще ръководи данъчната полиция, която трябва да стане факт от 1 януари 2013 г.

Миналата седмица Симеон Дянков се е срещнал с ръководството на НАП и им е възложил до края на тази седмица да изработят проект, в който да се опишат промените, които трябва да настъпят в НАП.

Дянков настоява законовите промени да влязат в Народното събрание през юни. По думите му България е единствената държава в Европа, която няма такава полиция.

Финансист №1 очаква създаването на данъчната полиция да има същия положителен ефект, какъвто вече постига въведеното дознание в митниците. Той съобщи, че от началото на годината досега в агенцията "Митници" има 230 производства, като повече от половината са завършени с издадени актове за нарушения и вече има платени глоби. Дянков посочи, че при старата процедура производствата са продължавали три-четири години, докато сега тя е в рамките на три месеца.

"Същият ефект очаквам и в Националната агенция за приходите, главно по темата за данъчните измами - така наречените ДДС-вериги, които вече 20 години са проблем в България", обясни  Дянков. Той допълни, че в тази посока вече има някои положителни резултати, но иска много по-сериозно да се работи, а това ще е трудно без данъчна полиция.

Във Велико Търново министър Дянков участва в обществена дискусия за опазване на културно-историческото наследство на старата българска столица. Той каза, че в бюджета за тази годинаса предвидени 12 милиона лева за археологически разкопки.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати