20 Април 2024 г. Събота

Дебат за брака вместо вот на недоверие в НС

2012-04-23 12:22:52

Под погледа на премиера Бойко Борисов на извънредно заседание депутатите спориха около час дали да има вот на недоверие към правителството.

Борисов дойде в пленарната зала, придружаван от министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, чиито депутати изненадващо оттеглиха подписите си под искания вот на недоверие, отсъстваше от залата.

Дебатът по вота на недоверие беше насрочен още преди Великден след внесеното искане от 48 депутати от Коалиция за България и "Атака".

Националистите обаче обявиха, че оттеглят парафите си и според юристите в ГЕРБ вече няма конституционно основание, т.е. необходимите 48 подписа, за да се даде зелена светлина на дебатите.

Председателят на парламента Цецка Цачева поименно изчете заявленията на 8-те депутати от "Атака", които оттеглиха подписите си под искания вот на недоверие. „

Заседанието стана арена на лют спор между управляващите и левицата дали все пак трябва да има вот на недоверие. Червените избраха за сблъсъка най-опитния си юрист Любен Корнезов.

"Изправени сме пред безпрецедентен случай в парламентарната история на България. Досега не е имало случай депутати да си оттеглят волята. Този въпрос не е уреден в нито един закон, нито в Конституцията. Така че каквото решим днес, това ще е прецедент за в бъдеще. Това е конституционен въпрос и днес ние ще допишем историята", посочи Корнезов.

"Трябва да постъпим мъдро, а не конюнктурно. Оттеглянето на подписите няма правно значение", категоричен беше червеният депутат.

"Защо бе, гласувайте, не бягайте от глас. Откъде накъде 8 ще отнемат нашето конституционна право на 232 депутати", разпали се Любен Корнезов. "Въз основа на кой текст от Конституцията оттегляте подписите си? Не може да се позовете, защото няма такава процедура в правния мир", отсече той.

"Подписите са саморъчно написани - като оттеглите подписа, остават саморъчно написаните ви имена", добави Корнезов. Той отбеляза, че текстът изисква една пета народни представители, а не една пета подписи.

По думите му и след оттеглянето на подписите, проекторешението за гласуване на вот на недоверие остава в правния мир.

"Чети, чети, Фидосова, чети!", подкани Корнезов съпредседателката на ПГ на ГЕРБ.

" Виждам, че вие си записвате, г-н министър-председател", продължи юристът.

"По-бавно, по-бавно", отговори му на свой ред Борисов.

Корнезов направи аналогия с гражданския брак, при който след като се подпишеш, не можеш просто да си оттеглиш подписа. "За да сключиш брак, нали трябва да се подпишеш и да паднеш под робство", допълни той.

"Нашето дело за АЕЦ Белене е право дело. Ако не днес, утре ще победим другари", пламенно завърши Корнезов, при което цялата зала заедно с премиера Бойко Борисов заръкопляска.

От парламентарната трибуна му опонира съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Иска Фидосова. Тя обясни, че след оттеглянето на подписите на депутатите от "Атака" вече броят на подписите е по-малък от необходимия за искане на вот на недоверие към кабинета.

"В нашия случая броят на 1/5 от депутатите вече е нарушен, тоест не е налице оправомощен субект. Затова считам, че днес нямаме валиден проект, който да подложим на гласуване", разясни Фидосова.

 

"Как ще гласуваме недоверие на МС, когато нямаме изискуемия минимум от 1/5. Това означава, че нямаме годен проект, който днес изобщо да обсъждаме", допълни тя.

Фидосова обори и паралела на Корнезов за гражданския брак.

"Отиват лицата и подават заявление, че желаят да сключат брак. Но самият акт, когато гражданското лице пита "Сключвате ли брак ?", не е тогава. Вие в момента сте стигнали до подаването на заявленията пред гражданското лице", обясни тя.

"Но аз вече 40 години съм женен, г-жо Фидосова, и нося любов", разясни по-късно Корнезов.

По думите на Фидосова няма правна пречка депутатите от "Атака" да оттеглят подписите си, следователно тя направи предложение да точната за дебат по вота на недоверие да отпадне от дневния ред на НС.

"Един акт на НС се отменя с друг акт, а не с процедурни хватки, както предлага г-жа Фидосова. Не с едно натискане на копчето да ни затворите устите и да избягате. Това е заседание на Народното събрание, не е партийно събрание на ГЕРБ", контрира червеното острие Мая Манолова. 

"Колеги от „Атака“, оттеглете си тогава и подписите под онези записни заповеди, с които влязохте в парламента", обърна се тя към националистите в залата.

Думата пред депутатите взе и премиерът Борисов.

"Върху какво се умува. Искат вот, под който и подписите не могат да съберат. Искат да превърнат парламента в място, където искат да си кажат тезите, но и за това нямат силата. И после всички биваме упреквани за авторитета на парламента", коментира той. 

"Не искам да се меся в чисто юридическите подписи. Знам, че трябва да има 48 подписа, но са 40. Ние с министъра сме тук, защото мислехме че ще има дебат", допълни той.

"Ние не се плашим от вот. Ако някой трябва да се плаши от дебат сте вие. Стана ясно на всички български граждани, че вие не сте искали да се строи „Белене“. Гласувайте каквото искате. А после ние да останем и да си кажем тезите", заяви Борисов.

В крайна сметка парламентът реши да не обсъжда внесения вот на недоверие заради спиране на изграждането на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика на България. 

От гласувалите 130 депутати, против бяха 35 народни представители, а един гласува "въздържал се".

След гласуването председателят на Народното събрание Цецка Цачева закри парламентарното заседание.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати