26 Април 2024 г. Петък

Около 1 000 българи се очаква да започнат работа в чужбина чрез Агенцията по заетостта

2012-04-23 06:29:23
През 2012 г. се очаква броят на хората, започнали работа в чужбина с посредничеството на Агенцията по заетостта да надхвърли 1 000 души, съобщават от ведомството пред БТА. 

Според експерти на агенцията през 2011 г. над 260 българи са заминали по линия на двустранни спогодби и споразумения на работа в Германия, Франция и Швейцария. Такова посредничество се осъществява по линия на действащи двустранни спогодби и споразумения и по линия на сътрудничеството с другите обществени служби за заетост в рамките на европейската мрежа "Европейски услуги за заетост - EURES".

Започналите работа чрез посредничеството на EURES през 2011 г. са около 450 българи. Преобладават срочните сезонни договори за работа в селското стопанство и туризма. Най-много са започналите работа в Испания, Германия, Дания и Австрия, съобщават експерти на агенцията.

Регистрираните в България, които имат издадени удостоверения за извършване на посредническа дейност за чужбина, са 224. За целта обаче те трябва да имат и регистриран договор в Агенцията по заетостта с чужд работодател за конкретна държава и конкретни професии, което гарантира, че търсещите работа лица няма да бъдат измамени. От всички 224 фирми-посредници, само 16 имат регистриран посреднически договор с чужд работодател, съобщават от Агенцията по заетостта.

В случаи на некоректно или незаконосъобразно извършване на посредническа дейност при изпращане на работа в чужбина, жалбите и сигналите на потърпевшите трябва да се подават в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", която контролира дейността на фирмите-посредници по наемане на работа, уточняват от Агенцията по заетостта.

Междувременно Съдът на ЕС в Люксембург се произнесе преди дни по казус, който би могъл да се отнася и за българи, кандидатстващи на работа в чужбина по линия на действащи двустранни спогодби, посреднически фирми или просто чрез обява.

Заключението на Съда на ЕС е, че законодателството на Съюза не предвижда право на работник - който твърди, че отговаря на условията, посочени в обява за работа, и чиято кандидатура е отхвърлена - да получи информация, посочваща дали при приключване на процедурата за назначаване работодателят е назначил друг кандидат. 

Казусът е взет от случай с руска гражданка, която има руска диплома за "системен" инженер, която е призната в Германия за съответстваща на германска диплома, издадена от висше професионално учебно заведение. 

Тя не е била извикана на интервю и е сметнала, че е третирана неравностойно заради пола, възрастта и етническия си произход. Затова е завела делото, по което се е произнесъл съдът.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати