26 Април 2024 г. Петък

Започват съкращения в Министерство на външните работи заради орязания бюджет

2012-04-23 06:27:12
Неминуемо ще има съкращения в Министерството на външните работи като основната причина за това е намаления бюджет на ведомството, обясни в сутрешния блок на държавната телевизия външният министър Николай Младенов.

Той не потвърди, нито пък отрече информациите, че става дума за освобождаването на 130 души.

Министърът уточни, че в тази ситуация оставащите хора трябва да се справят със същия обем работа и изрази надежда, че те ще бъдат по-добре заплатени.

През годините е имало голямо разточителство на щат, коментира Младенов. По думите му в системата предстоят и много рационализации – сред които преструктуриране на работата на посолствата, прехвърляне на дейности от централата тук към мисиите на България зад граница и др.

По повод сигналите от ЕС за обсъждано връщане на граничния контрол на вътрешните гарници на Шенген, Николай Младенов обясни, че има резон в предложението.

В наш интерес като външна граница на ЕС е затягането на шенгенския контрол. Сегашните правила създават условия основната тежест да падне върху страните-външна граница. Добре е нашата страна да може да прецени в кои случаи сама да може да въведе граничен контрол, обясни Младенов.

Той обаче посочи, че "не трябва да се бяга твърде много в посока на национално ниво да се решават проблемите, защото ако се отиде към ренационалзиация на тази политика, тя ще загуби европейския си смисъл".

Външният министър каза, че притеснението на България не е за сухопътната граница с Турция, а за проблемите на Гърция в този смисъл, където през последните години се наблюдава отслабване в работата на гръцките гранични служби заради кризата. Младенов посочи, че България има най-голям инетрес Гърция да е стабилна, защото "живеем в един квартал на Европа".

Ситуацията в Сирия може да има пряк ефект върху България заради потеницалната вълна от бежанци, каза още външният министър. Той посочи, че всеки ден около 1000 бежанци тръгват към съседните на Сирия страни и това крие опасност от сериозна бежанска вълна.

Младенов отхърли съществуващите опасения, че ако Никола Саркози успее да запази поста си на балотажа на изборите идния укикенд, това ще застраши влизането на България в Шенген. Той посочи, че Франция отдавна е заявила подкрепата си, а пък България вече е изпълнила условията и се чака само одобрението на Холандия.

По повод предстоящия избор на президент на Франция, Младенов коментира, че дори и Саркози да запази поста си, той ще трябва да ревизира част от политиката си, за да въведе мерки, които да стимулират растежа на икономиката и да се създадат работни места, за да се обърне негативният цикъл.
За цяла Европа има значение в каква посока ще тръгне политиката на Франция, каза Младенов. Според него е притеснителен фактът, че е факт високото представяне както на националистите, така и на социалистите във Франция.

Очакваният в началото на лятото доклад за напредъка на България от Европейската комисия може да отчете сериозни промени за последните години, ако се придвижи проектозаконът за отнемане на незаконно придобито имущество и се приемат законодателни промени, които да гарантират прозрачността в съдебната система.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати