19 Април 2024 г. Петък

Плевнелиев потвърди за открити финансови далавери в разузнаването

2012-04-21 07:02:26

Президентът Росен Плевнелиев каза, че в доклада за Националната разузнавателна служба има по-скорофинансови несъответствия.

Не бих искал по никакъв начин да опетня името на когото и да е било, включително на бившия шеф на НРС - ген. Киров, заяви той и посочи, че има несъответствия и много въпроси, на които трябва да се дадат отговори и то пред компетентните органи.
Президентът допълни, че докладът му е бил предоставен и че той го е разписал и пренасочил към компетентните органи иминистър-председателя Борисов.

Припомняме, преди два дни премиерът неочаквано уволни като свой съветник бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров, когото взе на Дондуков 1 само преди три месеца.

Плевнелиев каза още, че констатациите в доклада са от финансово естество и че са свързани с правилата и начина на отчитане на средствата. Лично аз бях изненадан от това, което видях, отбеляза той, допълвайки, че именно заради това етолкова мотивиран да бъдат направени закони, които да регламентират дейността на НРС и НСО.
Тези институции трябва да работят по правила, да имат устройствени закони, за да сме сигурни, че всичко там се прави в рамките на добрите практики за осчетоводяване, за управление на финансови средства и за начина, по който се работи с информация, обясни той.

Плевенлиев изтъкна, че очаква от новото ръководство на НРСда се вземат мерки и подчерта, че са необходими правила за работа с информация, за работа с пари и процедури, по които съответно се борави с информация и с пари.
Когато една институция няма закон, който да казва по какъв начин се управлява, тогава има и подобни несъответствия, коментира Плевнелиев и посочи, че прокуратура екомпетентният орган, който ще си свърши работата.

Помолен да коментира наболялата тема за харченето на Сребърния фонд, президентът Росен Плевнелиев заяви, че все още нищо не е решено и предстоят дебати в парламента и че президентската институция планира срещи на високо ниво, включително с представители на БНБ и вицепремиера Дянков по въпроса.

Българската държава и правителството нямат ликвидни проблеми, категорично заяви държавният глава. По думите му България спокойно ще посрещне плащанията по дълга си.

Той изтъкна, че има и резервни варианти, които също са в ход и посочи започналите процедури по приватизацията на някои държавни компании.
Има процедура по приватизация на Българския енергиен холдинг, така че българското правителство със сигурност безпроблемно ще поеме ангажиментите, които има по външни плащания.

Държавният глава участва в тържественото отбелязване на 100-годишния юбилей на Военна Академия „Г. С. Раковски".

Той изтъкна, че Академията се утвърждава като елитно висше учебно заведение и каза, че е убеден, че България разполага с мотивирани качествени кадри и че всички можем да сме спокойни, защото имаме българска армия, войници, офицери, генерали, които се грижат за националната сигурност и спокойствието ни.

Росен Плевнелиев беше награден от началника на Военна Академия комодор Димитър Ангелов с юбилейна грамота „100 години Военна Академия" и илюстрована пощенска карта.

Отличия връчи и военният министър Аню Ангелов. Той също изтъкна важната роля на академията и отбеляза, че предизвикателствата пред нея 100 г. след създаването й не сапо-малки.

По-рано днес от Върховна касационна прокуратура заявиха, цитирани от Нова телевизия, че не са получавали сигналсрещу Киров и той не е викан на разпит.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати